Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć ze szczyptą soli i z cukrem na puszysty krem. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Następnie powoli wlewać ostudzone masło i miksować na małych obrotach, aby w cieście nie porobiły się grudki. Na koniec dodać śmietankę, rum, kilka kropel aromatu waniliowego i pokrojoną na bardzo małe kawałki czekoladę mleczną. Całość razem wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę.
Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C. i ostudzić.
Czekoladę połamać na kawałki i podgrzewać z mlekiem w kąpieli wodnej, aż składniki się połączą. Na koniec lekko ostudzoną polewą polać wierzch babki.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.