To przepis na zdrową i smaczną babkę z dodatkiem soczystych jabłuszek :)
Jest to babka na żytniej mące, mielonych migdałach, brzozowym cukrze i dodatku aromatycznego cynamonu.
Po ten wypiek śmiało mogą sięgać diabetycy, a także osoby dbające o linię.
Dużo pracy przy niej nie ma, zatem zachęcam do zdrowego wypieku i życzę smacznego!
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Mąkę żytnią, zmielone migdały (kupiłam gotowe), proszek do pieczenia i cynamon wsypać do miski i razem wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypać cukier i ubijać, a następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec wlać roztopione, gorące masło, potem olej i całość razem zmiksować. Wsypać sypkie składniki i ponownie razem zmiksować. Na koniec przełożyć jabłka i delikatnie wymieszać łyżką.
Formę keksową o wymiarach około 25 na 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto z owocami. Wierzch surowej babki posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.