Przepisy Extra

Babka żytnia z jabłkami

To przepis na zdrową i smaczną babkę z dodatkiem soczystych jabłuszek :)

Jest to babka na żytniej mące, mielonych migdałach, brzozowym cukrze i dodatku aromatycznego cynamonu.

Po ten wypiek śmiało mogą sięgać diabetycy, a także osoby dbające o linię.

Dużo pracy przy niej nie ma, zatem zachęcam do zdrowego wypieku i życzę smacznego!

Babka żytnia z jabłkami

Składniki:

Babka:
1 ½ szklanki mąki żytniej
10 dag migdałów (mielonych, ¾ szklanki)
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
4 jajka
sól
5 łyżek cukru (brzozowego)
10 dag masła
4 łyżki oleju
15 dag jabłek (waga po obraniu)
sok z cytryny
Do dekoracji:
1 łyżka sezamu

Sposób wykonania:

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.

Mąkę żytnią, zmielone migdały (kupiłam gotowe), proszek do pieczenia i cynamon wsypać do miski i razem wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypać cukier i ubijać, a następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec wlać roztopione, gorące masło, potem olej i całość razem zmiksować. Wsypać sypkie składniki i ponownie razem zmiksować. Na koniec przełożyć jabłka i delikatnie wymieszać łyżką.

Formę keksową o wymiarach około 25 na 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto z owocami. Wierzch surowej babki posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.