Fajny i słodki sposób na wykorzystanie białek z jajek, które często nam zostają...
Tutaj przedstawiamy jak słodko można je wykorzystać ;)
Warto wiedzieć, że jeśli nam zostaną białka to można je zamrozić, potem przed pieczeniem wystarczy je rozmrozić i... zabrać się za wykonanie takiego "cuda" :)
Wystarczy białka ubić, potem dodajemy wymieszane mąki (zwykłą i pełnoziarnistą) z proszkiem do pieczenia, dodajemy roztopione, letnie masło, sok z aromatycznej pomarańczy i dużo otartej z pomarańczy skórki - do tego celu potrzebujemy dwie urodne pomarańcze ;)
Mało, prostych składników + szybkie wykonanie = udany wypiek - czego chcieć więcej? ;) Czytaj więcej
To proste i szybkie wykonanie to fajny sposób na coś słodkiego do popołudniowej kawki lub herbatki. Babka jest dietetyczna, więc spokojnie na kawałeczek można się skusić. Ma w sobie bardzo mało cukru, więc diabetyk na malutki kawałek też może sobie pozwolić :)
Miłośnicy czekolady mogą ten pyszny wypiek przed degustacją oblać grubą warstwą słodkiej polewy czekoladowej i dowolnie udekorować np. kolorowymi żelkami - tak dla odmiany ;) A tak przygotowana babka na pewno skieruje ku sobie wzrok naszych małych pociech ;)
Powodzenia i smacznego!
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier trzcinowy i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką pszenną pełnoziarnistą i proszkiem do pieczenia. Wlać roztopione, letnie masło, wyciśnięty sok z pomarańczy oraz wsypać otartą skórkę z pomarańczy (wcześniej pomarańcze należy dokładnie wyszorować, sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach, a potem pomarańcze rozkroić wycisnąć sok). Na koniec całość delikatnie wymieszać i przełożyć do silikonowej formy na babkę.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 175 °C.
Smacznego.