Dynię i imbir obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Razem przełożyć do garnka, wlać ½ szklanki zimnej wody i dodać goździki. Zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie goździki wyciągnąć, a pozostałą masę razem zmiksować blenderem i ostudzić.
Pestki dyni przesypać do rondelka, dodać masło i razem zrumienić na małym ogniu. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać pestki dyni i ponownie razem wymieszać.
Białka ubić, dodać cukier trzcinowy i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Następnie dodać wymieszane mąki, mus z dyni i kwaśne mleko. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o wymiarach 11 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Ostudzoną babkę z dyni posypać cukrem pudrem.
Smacznego.