Przepisy Extra

Biały śmietanowy sos

Składniki:

1 pełna łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła
1 1/2 szklanki bulionu
3 pełne łyżki śmietany 18%
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Do rondelka przełożyć mąkę pszenną i masło. Wymieszać i razem zrumienić. Następnie wlać zimny bulion (może być z kostki rosołowej), dokładnie rozmieszać, aby nie powstały grudki. Zagotować i pogotować na małym ogniu przez około 5 minut.

Kilka łyżek gorącej masy dodać do śmietany, dokładnie rozmieszać (zahartować ją). Następnie zahartowaną śmietanę wlać z powrotem do rondelka, całość rozmieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Biały śmietanowy sos podawać na ciepło do mięsa, gołąbków, zapiekanek, pasztetów, makaronu, ryżu i warzyw.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Sos na pewno smaczny. Ja dodalabym jeszcze szczypte utartej galki muszkatolowej. Ale to kwestia smaku. Pozdrawiam .
elwira [2012-03-18 23:00:25]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.