Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę orkiszową wymieszaną z mąką krupczatką, kakao do ciast, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wyłożyć biszkopt do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.
Przegotowaną zimną wodę wymieszać z sokiem z cytryny i gotowym ponczem nasączyć kakaowy biszkopt.
Gruszki obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Opłukać i pokroić w kostkę. Dodać sok z cytryny i wymieszać. W gorącej wodzie rozmieszać galaretkę kiwi, cukier, żelatynę i ostudzić. Do tężejącej galaretki przełożyć gruszki, razem wymieszać, a następnie wyłożyć na kakaowy biszkopt. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut.
Żelatynę rozmieszać dokładnie w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać serek mascarpone i zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie całość zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na masę z gruszkami wyrównać.
Wierzch ciasta posypać kakao do ciast i całe ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.