Przepisy Extra

Biszkopt przekładany masą dyniową i śmietankową

Ciasto jest przepyszne, mięciutkie, po prostu rozpływa się w ustach - można podać również jako torcik - pycha! Świetny przepis na szybkie jesienne ciasto - z królową dynią i puszystą, słodką śmietanką. Ciasto uwielbiane przez wszystkich, dużych i małych - mniam :) Można je także podać na Bożonarodzeniowy stół :)

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
1 litr śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Masa dyniowa:
1 kg dyni (waga po obraniu)
2 galaretki pomarańczowej
1 galaretka cytrynowa
Do dekoracji:
3 łyżki wiórków kokosowych

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie razem wymieszać. Biszkopt przełożyć do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i przekroić na połowę (najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej).

Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić kostkę. Przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Następnie wsypać trzy galaretki w proszku, dokładnie razem rozmieszać i zostawić do ostudzenia.

Pierwszą masę śmietankową przygotować z połowy składników tzn. ½ litra schłodzonej śmietanki przelać do miski, dodać 2 łyżki cukru pudru i ubić mikserem. 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić (żelatynę należy rozpuścić przed ubijaniem śmietany). Do masy śmietankowej dodać żelatynę i razem zmiksować. Potem (gdy stężeje pierwsza masa śmietankowa i dyniowa) z pozostałych składników, w ten sam sposób zrobić drugą masę śmietankową.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć pierwszą masę śmietankową, włożyć do lodówki na około 15 minut, następnie wyłożyć połowę tężejącej masy dyniowej, przykryć drugą częścią biszkoptu i włożyć do lodówki na około 10 minut. Następnie wyłożyć drugą masę śmietankową, włożyć do lodówki na około 15 minut, a następnie pozostałą część masy dyniowej. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce.

Ciasto jest przepyszne, mięciutkie, po prostu rozpływa się w ustach - można podać również jako torcik - pycha!

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję pięknie i pozdrawiam :)
Dorota [2016-10-11 22:03:22]
Wygląda super, więc zrobiłam. Mogę potwierdzić, że jest pyszne. Polecam
Aneczka1 [2016-10-08 12:28:37]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.