Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa będzie puszysta. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek i całość delikatnie wymieszać. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć biszkopt. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Lekko ostudzić i wyciągnąć z formy.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa będzie puszysta. Mąkę pszenną wymieszać z kakao do ciast, proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek i całość delikatnie wymieszać. Tę samą formę, w której wcześniej piekł się jasny biszkopt wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej kakaowy biszkopt. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Lekko ostudzić i wyciągnąć z formy. Ostudzić.
Do garnka wlać wodę, przełożyć mrożone wiśnie i zagotować. Do gorącej masy wsypać galaretki wiśniowe w proszku. Dokładnie rozmieszać i pozostawić do ostudzenia.
Wodę wymieszać z sokiem limonki i wódką. Jasny biszkopt nasączyć połową limonkowego ponczu, wyłożyć tężejącą masę wiśniową, wyłożyć kakaowy biszkopt i nasączyć pozostały limonkowy poncz.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wlać letnią żelatynę, dodać kilka kropli soku z limonki i razem zmiksować. Następnie gotową masę wyłożyć na kakaowy biszkopt i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Galaretkę agrestową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i ostudzić. Tężejącą wyłożyć na masę śmietankową. Całe ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.