Przepisy Extra

Biszkoptowiec z wiśniami, śmietanką i galaretką

Jeśli lubicie warstwowe ciasta, to podsyłam Wam właśnie ten przepis...

To jasny i kakaowy biszkopt przekładany aromatyczną i soczystą masą wiśniową, na niej jest lekka masa śmietankowa, i orzeźwiająca agrestowa galaretka - mniam!

Biszkoptowiec z wiśniami, śmietanką i galaretką

Składniki:

Jasny biszkopt:
4 jajka
sól
½ szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Kakaowy biszkopt:
4 jajka
sól
½ szklanki cukru
3 ½ łyżki mąki pszennej
1 ½ łyżki kakao do ciast
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Limonkowy poncz:
3 łyżki wody (przegotowanej, zimnej)
3 łyżki soku z limonki
1 łyżka wódki
Masa wiśniowa:
80 dag wiśni (już bez pestek, 2 opakowania mrożonki)
300 ml wody
3 galaretki wiśniowe
Masa śmietankowa:
½ litra śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ½ łyżki żelatyny
kilka kropli soku z limonki
Dodatkowo:
1 galaretka agrestowa

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa będzie puszysta. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek i całość delikatnie wymieszać. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć biszkopt. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Lekko ostudzić i wyciągnąć z formy.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa będzie puszysta. Mąkę pszenną wymieszać z kakao do ciast, proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek i całość delikatnie wymieszać. Tę samą formę, w której wcześniej piekł się jasny biszkopt wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej kakaowy biszkopt. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Lekko ostudzić i wyciągnąć z formy. Ostudzić.

Do garnka wlać wodę, przełożyć mrożone wiśnie i zagotować. Do gorącej masy wsypać galaretki wiśniowe w proszku. Dokładnie rozmieszać i pozostawić do ostudzenia.

Wodę wymieszać z sokiem limonki i wódką. Jasny biszkopt nasączyć połową limonkowego ponczu, wyłożyć tężejącą masę wiśniową, wyłożyć kakaowy biszkopt i nasączyć pozostały limonkowy poncz.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wlać letnią żelatynę, dodać kilka kropli soku z limonki i razem zmiksować. Następnie gotową masę wyłożyć na kakaowy biszkopt i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Galaretkę agrestową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i ostudzić. Tężejącą wyłożyć na masę śmietankową. Całe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.