Wołowinę opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie plastry (na około 6 sztuk). Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem z dwóch stron.
Na talerz przesypać mąkę pszenną, dodać szczyptę kurkumy, słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, kminu rzymskiego i soli. Całość razem wymieszać, a następnie w mące z przyprawami obtoczyć z każdej strony plastry mięsa.
Do rondla przełożyć 2 łyżki oleju kokosowego, kłaść po kolei plastry mięsa i zrumienić z każdej strony. Na koniec do rondla przełożyć pozostałe obsmażone plastry mięsa. Wlać wodę, dodać ziarenka kolorowego pieprzu, ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Całość razem zagotować i gotować na małym ogniu przez około 80 minut.
Gdy mięso będzie miękkie, mąkę pszenną wymieszać w małej ilości zimnej wody, wlać do gotującego się mięsa w sosie, wymieszać, zagotować, chwilkę pogotować i zdjąć z ognia.
Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokosić w kostkę. Do rondelka przełożyć pozostały olej kokosowy, rozgrzać, przełożyć do niego cebulę i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Posypać szczyptą soli i czarnego pieprzu, wymieszać, a gdy woda z pieczarek wyparuje, dodać obrany i zmiażdżony czosnek. Razem wymieszać i jeszcze chwilkę podsmażyć. Pieczarki zdjąć z ognia i przełożyć do miękkiego mięsa. Dodać szczyptę tymianku, rozgniecionego w palcach majeranku i całość razem wymieszać.
Podawać na gorąco np. z brązowym ryżem i kiszonymi ogórkami.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.