Przepisy Extra

Brzoskwiniowa babka bez dodatku cukru

Bardzo dobra, dietetyczna babka owocowa z dodatkiem soczystej brzoskwini :) Jest bardzo łatwa, tania i szybka do przygotowania.

Składa się z zaledwie kilku składników: brzoskwini, jajek, mąki pełnoziarnistej, proszku do pieczenia i oleju. Większość składników zawsze mamy w domu, więc jak tylko nam się zachce babeczki, to można się na takie owocowe ciacho skusić :)

Do tej babki nie dodajemy cukru, jest wiec idealna dla diabetyków, jak również dla osób dbających o linię i o zdrowe żywienie. To taka zdrowsza alternatywa babki. To wypiek, który nie tuczy - nie ma w nim cukru, białej mąki i dużej ilości tłuszczu... Czytaj więcej

Jest świetna do codziennej kawusi lub herbatki, ale także na wielkanocny stół. To także świetna propozycja na śniadanie :)

Składniki:

15 dag brzoskwiń (1 brzoskwinia z puszki)
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Sposób wykonania:

Brzoskwinię zmiksować blenderem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać zmiksowaną brzoskwinię, mąkę pszenną pełnoziarnistą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Całość razem wymieszać i przelać do formy keksowej (małej, silikonowej o wymiarach 10 na 20 cm).

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40-45 minut w temperaturze 175 °C.

Babeczka idealna dla diabetyków oraz dla osób dbających o linię. Ale jeśli ktoś ma takie życzenie, to można babeczkę posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać np. pokrojonymi orzechami ziemnymi prażonymi na patelni bez dodatku tłuszczu.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.