Bardzo dobra, dietetyczna babka owocowa z dodatkiem soczystej brzoskwini :) Jest bardzo łatwa, tania i szybka do przygotowania.
Składa się z zaledwie kilku składników: brzoskwini, jajek, mąki pełnoziarnistej, proszku do pieczenia i oleju. Większość składników zawsze mamy w domu, więc jak tylko nam się zachce babeczki, to można się na takie owocowe ciacho skusić :)
Do tej babki nie dodajemy cukru, jest wiec idealna dla diabetyków, jak również dla osób dbających o linię i o zdrowe żywienie. To taka zdrowsza alternatywa babki. To wypiek, który nie tuczy - nie ma w nim cukru, białej mąki i dużej ilości tłuszczu... Czytaj więcej
Jest świetna do codziennej kawusi lub herbatki, ale także na wielkanocny stół. To także świetna propozycja na śniadanie :)
Brzoskwinię zmiksować blenderem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać zmiksowaną brzoskwinię, mąkę pszenną pełnoziarnistą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Całość razem wymieszać i przelać do formy keksowej (małej, silikonowej o wymiarach 10 na 20 cm).
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40-45 minut w temperaturze 175 °C.
Babeczka idealna dla diabetyków oraz dla osób dbających o linię. Ale jeśli ktoś ma takie życzenie, to można babeczkę posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać np. pokrojonymi orzechami ziemnymi prażonymi na patelni bez dodatku tłuszczu.
Smacznego.