Przepisy Extra

Budyniowiec ze śliwkami na biszkoptach

Przepyszne, pełne słonecznego lata ciacho ze śliwkami :) i to bez pieczenia!

Takie cudo można zrobić nie mając nawet piernika, polecam :) Dodam jeszcze, że jest szybkie i łatwe do zrobienia.

Smacznego :)

Budyniowiec ze śliwkami na biszkoptach

Składniki:

Spód ciasta:
ok. 8 dag biszkoptów (podłużnych kakaowych)
Cytrynowy pocz:
2 łyżki wody (przegotowanej zimnej)
1 łyżka soku z cytryny
Masa budyniowa:
½ litra mleka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 ½ łyżki mąki pszennej
2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag masła
Masa śliwkowa:
1 galaretka krystaliczna
400 ml wody
50 dag śliwek (waga po obraniu)

Sposób wykonania:

Średniej wielkości tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć w niej podłużne kakaowe biszkopty i nasączyć cytrynowym ponczem (wodę należy wymieszać z sokiem z cytryny, można też dodać kilka kropli rumu).

Do garnka wlać ¾ mleka, wsypać cukier, cukier waniliowy, razem wymieszać i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się słodkiego mleka i ugotować budyń. Zdjąć z ognia, dodać masło i rozmieszać łyżką lub mikserem na gładką masę.

Następnie gorącą masę budyniową wyłożyć na biszkopty i zostawić do ostudzenia.

Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w dużą kostkę. Galaretkę krystaliczną wsypać do gorącej wody i dokładnie rozmieszać, ostudzić. Do zimnej galaretki przełożyć śliwki, a gdy masa zacznie tężeć przełożyć na masę budyniową i całość schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.