Przepyszne, pełne słonecznego lata ciacho ze śliwkami :) i to bez pieczenia!
Takie cudo można zrobić nie mając nawet piernika, polecam :) Dodam jeszcze, że jest szybkie i łatwe do zrobienia.
Smacznego :)
Średniej wielkości tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć w niej podłużne kakaowe biszkopty i nasączyć cytrynowym ponczem (wodę należy wymieszać z sokiem z cytryny, można też dodać kilka kropli rumu).
Do garnka wlać ¾ mleka, wsypać cukier, cukier waniliowy, razem wymieszać i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się słodkiego mleka i ugotować budyń. Zdjąć z ognia, dodać masło i rozmieszać łyżką lub mikserem na gładką masę.
Następnie gorącą masę budyniową wyłożyć na biszkopty i zostawić do ostudzenia.
Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w dużą kostkę. Galaretkę krystaliczną wsypać do gorącej wody i dokładnie rozmieszać, ostudzić. Do zimnej galaretki przełożyć śliwki, a gdy masa zacznie tężeć przełożyć na masę budyniową i całość schłodzić w lodówce.
Smacznego.