Przepisy Extra

Ciasto cudaczek z orzechami włoskimi i wiśniami

To przepyszne, kruche, kolorowe ciasto z owocami i orzechami :)

Jest soczyste, słodkie, fajnie się prezentuje na stole, przyciąga wzrok... Podane na stół cieszy się dużym zainteresowaniem wśród gości, nawet tych mniejszych i dlatego szybko z niego znika! Mniam :)

Smacznego!

Ciasto cudaczek z orzechami włoskimi i wiśniami

Składniki:

Kruche ciasto:
3 ½ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
20 dag masła
5 żółtek
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18%
sól
1 ½ łyżki kakao do ciast
Dodatki:
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
80 dag wiśni (mogą być mrożone, 2 opakowania)
10 dag orzechów włoskich
Piana z białek:
5 białek
sól
¾ szklanki cukru
1 kisiel cytrynowy
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać masło, żółtka i śmietanę. Posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Następnie podzielić na połowę i do jednej części dodać kakao w proszku. Ponownie zagnieść i obydwa ciasta schłodzić.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej kakaowe ciasto i nakłuć widelcem, a następnie zetrzeć na niego na tarce o dużych oczkach połowę jasnego kruchego ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 180 °C.

Zamrożone wiśnie wyciągnąć z zamrażalnika na około 30 minut przed pieczeniem, i przełożyć na sitko, aby trochę ociekły z wody i soku (a jeśli są świeże, to należy je wypestkować). Orzechy włoskie pokroić.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana będzie szklista. Na koniec wsypać kisiel cytrynowy w proszku i zmiksować.

Na podpieczone kruche dwukolorowe ciasto rozsypać bułkę tartą i połowę mąki ziemniaczanej. Następnie rozłożyć wiśnie, posypać pozostałą mąką ziemniaczaną i pokrojonymi orzechami włoskimi. Na górę wyłożyć pianę z białek, a na nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe jasne kruche ciasto.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 50 minut w temperaturze 175 °C.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.