Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać masło, żółtka i śmietanę. Posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Następnie podzielić na połowę i do jednej części dodać kakao w proszku. Ponownie zagnieść i obydwa ciasta schłodzić.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej kakaowe ciasto i nakłuć widelcem, a następnie zetrzeć na niego na tarce o dużych oczkach połowę jasnego kruchego ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 180 °C.
Zamrożone wiśnie wyciągnąć z zamrażalnika na około 30 minut przed pieczeniem, i przełożyć na sitko, aby trochę ociekły z wody i soku (a jeśli są świeże, to należy je wypestkować). Orzechy włoskie pokroić.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana będzie szklista. Na koniec wsypać kisiel cytrynowy w proszku i zmiksować.
Na podpieczone kruche dwukolorowe ciasto rozsypać bułkę tartą i połowę mąki ziemniaczanej. Następnie rozłożyć wiśnie, posypać pozostałą mąką ziemniaczaną i pokrojonymi orzechami włoskimi. Na górę wyłożyć pianę z białek, a na nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe jasne kruche ciasto.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 50 minut w temperaturze 175 °C.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego.