Jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego to ja polecam błyskawiczne i wilgotne ciacho z owocami - u mnie z soczystymi jabłuszkami i aromatycznymi jagodami - pycha!
Miłośnicy kakaowych wypieków mogą dodać do ciasta odrobinę kakao, miłośnicy cynamonu - odrobinę cynamonu. A upieczone już i ostudzone ciacho można polać słodkim lukrem lub polewą czekoladową, a także posypać prażonymi orzeszkami, płatkami migdałów, słonecznikiem... :) A tak na szybko to wystarczy posypać go tylko białym słodkim pudrem - też pycha! Czytaj więcej
Jest to bardzo łatwe i szybkie do wykonania ciasto. Do tego jest tanie i udaje się każdemu.
Jest idealne na każdą okazję, a co wypiek to może być z innymi dodatkami... W sezonie letnim świeżych owoców mamy przecież mnóstwo.
Pachnie fantastycznie jak się piecze, więc nic tylko go piec i piec!
Smacznego :)
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Skropić kilkoma kroplami soku z cytryny, dodać cynamon i razem wymieszać.
Jajka ubić na puszystą masę, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać cukier waniliowy, mąkę pszenną, olej, proszek do pieczenia i kilka kropli aromatu cytrynowego, cały czas miksując, aby składniki się połączyły.
Gotowe ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na surowym cieście rozłożyć jabłka, a na nich jagody (mrożone). Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić, a przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.
Smacznego.