Mąkę żytnią wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi, proszkiem do pieczenia i szczyptą kurkumy.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier brzozowy i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa będzie puszysta. Do masy wsypać sypkie składniki i wymieszać. Na koniec wlać roztopione masło, sok z cytryną, olej, dodać otartą skórkę z cytryny i ponownie razem wymieszać.
Średniej wielkości tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, rozsypać mrożone jagody, potem płatki migdałów i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 175 °C.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.