Fajne i przepyszne warstwowe ciasto do zrobienia w krótkim czasie. Mamy tutaj dwie słodkie i aromatyczne masy: piankową i toffi, które przekładamy zwykłymi herbatnikami.
Takie cudo można przygotować w domu nie mając piekarnika. Wystarczy je tylko złożyć i schłodzić, a na koniec całość polewamy grubą warstwą przepysznej śmietankowo-kakaowej polewy i dowolnie dekorujemy - powodzenia :)
Ciasto przepięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje!
Smacznego :)
Galaretki poziomkowe rozmieszać w gorącej wodzie i ostudzić. Każdą osobno, i każdą w 1 ½ szklance wody.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć w niej pierwszą warstwę herbatników. Jedną tężejącą galaretkę poziomkową ubić mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie pianka i masa zwiększy nieco swoją objętość. Piankę wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Po upływie 1-2 minut rozłożyć drugą warstwę herbatników i włożyć do lodówki na około 30-40 minut.
Margarynę Kasia przełożyć do rondelka i roztopić. Dodać gotową masę krówkową i razem wymieszać. Gdy masa się połączy, ostudzić. Następnie dodać rum, dokładnie wymieszać i wyłożyć na herbatniki. Masę wyrównać i rozłożyć na niej trzecią warstwę herbatników.
Drugą tężejącą galaretkę poziomkową ubić, tak samo jak tą pierwszą i wyłożyć na herbatniki. Wyrównać i po upływie 1-2 minut rozłożyć czwartą - ostatnią warstwę herbatników. Włożyć do lodówki na 30-40 minut.
Gorzką czekoladę połamać i przełożyć do rondelka. Wlać śmietanę i dodać kakao. Całość podgrzewać i mieszać, aż masa się połączy. Ostudzić, wylać na herbatniki, a następnie udekorować kolorowymi cukierkami.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Smacznego.