Przepisy Extra

Ciasto warstwowe z herbatnikami - szybkie i bez pieczenia

Fajne i przepyszne warstwowe ciasto do zrobienia w krótkim czasie. Mamy tutaj dwie słodkie i aromatyczne masy: piankową i toffi, które przekładamy zwykłymi herbatnikami.

Takie cudo można przygotować w domu nie mając piekarnika. Wystarczy je tylko złożyć i schłodzić, a na koniec całość polewamy grubą warstwą przepysznej śmietankowo-kakaowej polewy i dowolnie dekorujemy - powodzenia :)

Ciasto przepięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje!

Smacznego :)

Składniki:

Masa piankowa:
2 galaretki poziomkowe
Masa krówkowa:
1 puszka mleka słodzonego gotowego (gotowa masa) 510 g
1/2 kostki margaryny Kasia
3 łyżki rumu
Ponadto:
herbatniki, na 4 warstwy ciasta, potrzebna jest duża ilość ok. 90 dag ale to zależy od wielkości i grubości herbatników
Polewa:
250 ml śmietany 30%
10 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
ok. 10 łyżek kakao Puchatek (lub innego, takiego dla dzieci do mleka)
Do dekoracji:
kolorowe cukierki

Sposób wykonania:

Galaretki poziomkowe rozmieszać w gorącej wodzie i ostudzić. Każdą osobno, i każdą w 1 ½ szklance wody.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć w niej pierwszą warstwę herbatników. Jedną tężejącą galaretkę poziomkową ubić mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie pianka i masa zwiększy nieco swoją objętość. Piankę wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Po upływie 1-2 minut rozłożyć drugą warstwę herbatników i włożyć do lodówki na około 30-40 minut.

Margarynę Kasia przełożyć do rondelka i roztopić. Dodać gotową masę krówkową i razem wymieszać. Gdy masa się połączy, ostudzić. Następnie dodać rum, dokładnie wymieszać i wyłożyć na herbatniki. Masę wyrównać i rozłożyć na niej trzecią warstwę herbatników.

Drugą tężejącą galaretkę poziomkową ubić, tak samo jak tą pierwszą i wyłożyć na herbatniki. Wyrównać i po upływie 1-2 minut rozłożyć czwartą - ostatnią warstwę herbatników. Włożyć do lodówki na 30-40 minut.

Gorzką czekoladę połamać i przełożyć do rondelka. Wlać śmietanę i dodać kakao. Całość podgrzewać i mieszać, aż masa się połączy. Ostudzić, wylać na herbatniki, a następnie udekorować kolorowymi cukierkami.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.