Przepisy Extra

Ciasto z masą gruszkową i budyniową na kruchym pełnoziarnistym spodzie

Składniki:

Kruche pełnoziarniste ciasto:
3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru trzcinowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
5 żółtek
5 łyżek oleju
Masa gruszkowa:
1 kg gruszek (waga po obraniu)
½ łyżeczki imbiru
3 łyżki kaszy manny
Masa budyniowa:
1 litr mleka
½ szklanki cukru
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
kurkuma
5 białek
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
35 dag malin

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę ziemniaczaną, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia. Dodać miękką margarynę, żółtka i olej. Całość razem posiekać, zagnieść ciasto i schłodzić.

Gruszki obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka, dodać imbir i smażyć na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać kaszę mannę i zdjąć z ognia.

¾ litra mleka przelać do garnka i ugotować. Do pozostałego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i szczyptę kurkumy. Dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się mleka. Zdjąć z ognia i ostudzić. Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie pianę z białek przełożyć do ostudzonego budyniu i razem zmiksować.

Maliny opłukać i osuszyć.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć w niej ¾ kruchego pełnoziarnistego ciasta i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 170 °C. Następnie posypać bułką tartą, włożyć masę gruszkową, potem masę budyniową, rozłożyć maliny, a na górze zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche pełnoziarniste ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 170 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.