Przepisy Extra

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami

Składniki:

60 dag mąki
kostka margaryny
3 łyżki oleju
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kisiel wiśniowy
3 łyżki kakao
owoce (np. jabłka)

Sposób wykonania:

Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Obie części zamrozić.

Na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm zetrzeć połowę jasnego ciasta, potem połowę ciemnego ciasta. Na ciasto położyć owoce. Na owoce wylać pianę z białek (kisiel + 3 łyżeczki cukru + białka). Na wierzch zetrzeć resztę ciasta jasnego, potem ciemnego.

Piec około 50 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Natalia w dniu
45 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
sympatyczne ciasto, zrobilam je z wisniami. Wydaje mi sie troche za malo slodke. Ciasto jest tez twarde, mam nadzieje, ze zmieknie, gdy troche polezy. Ogolnie ok
Małgorzata [2011-03-04 16:48:58]
Chociaż mam już spore doświadczenie w pieczeniu, to jednak u mnie ten przepis się nie sprawdził mimo, iż zrobiłam wszystko zgodnie z tym, jak było napisane. Ciasto wyszło ciężkie i za tłuste.
anulka [2009-06-15 15:51:07]
zrobiłam te ciasto rozlatuje się a o ukrojeniu to nie będę wspominać tragedia to coś z tym przepisem nie tak robiłam bardzo uważnie i jak cie piekł to go tak pilnowałam ach... i to na nic ciasto nie wyszło:( i co teraz poradzę te ciasto miało być dla mojego chłopaka na urodziny bo jutro je obchodzi i co klapa z niespodzianki i jutro z rana bede musiała gnać po gotowe ciasto!!!:(
Kamila [2008-07-23 19:51:09]
wczoraj zrobilam, wyszlo bardzo sypkie, wszystko sie kruszy, nawet ciezko ukroic, duzo tez go nie wyszlo a zrobilam na okragle forme biszkoptowa, zdecydowanie lepszy standardowy plesniak
Kamila [2008-07-13 11:21:55]
Oczywiście, można to ciasto zrobić ze śliwkami. Powodzenia ;)
Dorota [2007-08-30 12:10:21]
czy zamiast jablek mozna dodac sliwki
karina [2007-08-30 12:02:21]
Ciasto wyszło mi podobne jak na załączonym zdjęciu, moze troszeczkę niższe. Następnym razem zrobię chyba podwójną porcję tej masy w srodku, bo jest jej strasznie mało. Poza tym ciasto bardzo twarde i kruszące. Ale w smaku dobre. Wystwiam 3
Nika1990 [2007-07-25 11:47:38]
Cześć ;-) Ciacho pycha xDDDDDD Polecam wszyskim ;D ichaaaaaa
Bożena [2007-07-04 18:43:04]
ciasto naprawdę pyszne zrobiłam je z mrożonymi śliwkami pychota .
asia hyżne [2007-04-22 14:20:46]
dziewczyny naprawdę warto! pychotka!!!
Ela [2007-02-12 12:42:18]
Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną (2 1/2 łyżki). Powodzenia ;)
Dorota [2007-01-04 10:35:11]
co innego mozna dodac zamiast kisielu jestem za granica i niestety tu go nie ma?
Agata [2007-01-03 23:05:45]
spróbujcie ten przepis z maka krupczatka.przyczym pierwszy spod mósicie podpiec w piekarniku żeby sie troche zarumienił.i jak ostygnie mozna robić dalej według podanego przpisu. i można dać cukier puder zamist zwykłego.szybciej się gniecie
asia [2006-11-01 11:24:09]
ciasto pyszne i łatwe w przygotoaniu,a piana wyszła pyszniutka i sztywniutka. PS. porada dla koleżanek jesli chodzi o piane dajemy ja zawsze na sam wierzch ciasta wyrasta bardzo puszysta.Najpierw ubijamy bialka na sztywno pozniej dodajemy po trochu cukier utrzymujac piate sztywna a na koncu sypiemy kisiel prosto z torebki.Gwarantuje piane sztywniutka i puszysta.POWODZENIA pozdrawiam....
SYLWIA22 [2006-10-20 15:47:35]
moja piana też nie wyszła-( ale w smaku jest ogólnie ok,da się zjeść
Ewelina [2006-09-23 14:34:16]
to jest naprawde dobre ciasto i szybko je sie robi
marzena [21.10.2005] [2005-10-21 20:43:55]
To ciasto jest z rodziny pleśniaków ;-))) najlepsze owoce do tego ciasteczka to sliwki. Ciasta kruchego nie nalezy miksować,jak któras z Was to zrobiła,a zagniatać ręcznie. Ogólnie ciasta tego typu sa szybkie w wykonaniu i pyszne ;-)))
Karolina [2005-08-25 13:44:38]
mimo iz piany z bialek trudno bylo dostrzec na ciescie(niewiem czemu) to bardzo mi smakowalo i moge spokojnie polecic innym.orzezwienie w lecie...zrobilam z malinami
beatag [2005-07-27 11:54:27]
pychotka
Dominika [2005-05-29 15:51:58]
PYCHOTKA! NAPRAWDĘ BARDZO DOBRE CIACHO - I SZYBKIE :)
AGNIECHA [2005-05-06 12:56:05]
ciasto jest bardzo ale to bardzo dobre- smakowało wszystkim domownikom - i szybciutko się robi. bardzo się cieszę z tego przepisu - wielkie dzięki :) pozdrawiam
kosiara :) [2005-05-06 12:42:15]
CIASTO JEST BARDZO BARDZO DOBRE I ŁATWE
MAJA [2004-11-22 13:11:11]
Właśnie dzisiaj upiekłam to ciasto. Na zdjęciu wygląda super. A u mnie...kompletna porażka. Niewiem co źle zrobiłam ale ciasto mi nie urosło, jest płaskie takie jak przed upieczeniem, kruszy się strasznie a piana z białek która na innych moich ciastach jest ok tu wyszła mi ciągnąca. Może ktoś mi powie dlaczego? Piekłam w 180 stopniach.
Kasia [2004-10-01 13:05:06]
Upieklam to ciasto,i zamiast kislu dodalam galaretke,bo sie pomylilam.Wyszlo tak jak powinno,to znaczy ladnie wygladalo i apetycznie,ale nie smakowalo bo za malo slodkie bylo,i kruszace sie strasznie.Moze cos nie tak zrobilam nie wiem.Ale moze kiedys spröbuje jeszcze raz.Pozdrawiam.
lebenderengel [2004-09-26 14:03:26]
Ciasto wyszło bardzo dobre, ale jest dość pracochłonne.
MARZENA [2004-09-13 09:00:55]
Ja potraktowałam to mikserem :-)
Magda [2004-09-11 18:37:52]
upiekliśmy ciasto z brzoskwiniami.wyszło idealnie.jest pyszne polecamy.
aneta i marcin [2004-09-10 19:58:05]
czy po dodaniu kislu i cukru do bialek,trzeba jeszcze miksowac,czy lyzka wymieszac???Prosze o odp.
lebenderengel [2004-09-07 14:22:14]
Jednym slowem: REWELACJA
Magda [2004-09-06 19:00:26]
KISIEL JEST PO TO, ŻEBY PIANA MIAŁA CIEKAWY KOLOR, ŻEBY CIASTO WYGLĄDAŁO APETYCZNIE:)
MAGDALENA Z KRAKOWA [2004-09-06 13:28:54]
To jest tzw. skubaniec i najlepszy jet z agrestem....
kucharz [2004-09-02 22:44:49]
nic specjalnego
bezik [2004-07-28 09:48:19]
Tak, kisiel jest po to, żeby usztywnić pianę i nadać jej smak.
Grażyna [2004-07-14 10:56:50]
jutro robię to ciasto! Tylko nie mogę jednego zrozumieć: po co ten kisiel? Dla usztywnienia piany? Kto mi odpowie?
Nathi [2004-07-13 19:44:33]
Z truskawkami-pyszne! Proponuję zamiast kisielu wiśniowego dodać kisiel truskawkowy"Słodka chwila" z kawałkami owoców. Wyśmienicie smakuje podane na ciepło z gałką lodów śmietankowych lub na zimno z bitą śmietaną. Polecam.
Gosia [2004-07-02 18:01:02]
Ja zrobiłam z truskawkami. Świeże mnie zbytnio nie zachwyciło -zrobiłam je wieczorem - ale rano to już była rewelacja! Ciasto znikło bardzo szybko i wszystkim smakowało . No i mam je znowu zrobić na życzenie rodzinki :). Będę próbowała z różnymi owocami .
Halkuk [2004-06-29 18:51:29]
A mnie chyba nie wyszło , mino ze dokładnie robiłam według przepisu. Piana po upieczeniu ciasta była jak ścisnieta gąbka. Ciasto też takie sobie.
aga [2004-06-27 18:51:01]
chciała bym się dowiedzieć czy do tego ciasta mogła bym zamiast jabłek dodać czerwone porzeczki
balbina [2004-06-26 09:45:20]
Zrobiłam dziś to ciasto w wersji z truskawkami. Wyszło pyyyyyyszne :-) Wszystkim bardzo smakuje... już go prawie nie ma hihihi
slodziutka [2004-06-24 17:43:16]
Właśnie upiekłam z truskawkami. Pyszności. Niebawem upiekę z jabłkami. Pozdrawiam i zachęcam do pieczenia.
Balbina [2004-06-21 14:09:09]
czy zamiast jabłek mozna uzyć truskawki? pozdrawiam serdecznie
iwona [2004-06-17 09:32:07]
Ciasto jest wspaniale.Wszystkim smakowalo,zniklo bardzo szybko.Lubie to strone i codziennie tu zagladam. .Jedna prosba ,prosze pisac rozmiar formy.Dziekuje.
sophia. [2004-06-07 00:30:55]
Pianę z białek należy wykonać następująco: ubić białka do sztywności, następnie dodać kisiel (w proszku) i cukier. Powodzenia.
Dorota [2004-04-07 00:15:32]
a kisiel należy ugotować czy dodać w proszku? (jestem początkująca)
atena [2004-04-06 23:56:30]
ciasto jest pyszne i łatwe w przygotowaniu
Marzena [2004-03-09 23:11:25]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.