Przepisy Extra

Ciepłe danie na Sylwestra

Składniki:

50 dag karczku
5 łyżek oleju
curry
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
2 1/2 litra wody
2 liście laurowe
35 dag ziemniaków (waga po obraniu)
15 dag cebuli (3 małe)
50 dag pieczarek
sól
pieprz kolorowy
25 dag czerwonej papryki
30 dag kalafiora
15 dag ogórków kiszonych
3 ząbki czosnku
3 łyżki mąki pszennej
pieprz cayenne
majeranek
przyprawa w płynie Maggi

Sposób wykonania:

Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć szczyptą curry, słodkiej i ostrej papryki. Dodać 3 łyżki oleju, razem wymieszać i odstawić na około 2 godziny. Następnie położyć na ogniu i obsmażyć. Wlać 500 ml wody, dodać liście laurowe i gotować pod przykryciem przez 40 minut na średnim ogniu pod przykryciem.

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka z karczkiem, wlać 1 litr wody, zagotować i wrzucić ziemniaki. Gdy całość się zagotuje, gotować pod przykryciem przez 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem.

Cebule obrać z łupin, opłukać i pokroić w piórka. Na patelnię przelać 2 łyżki oleju, rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Do cebuli przełożyć pieczarki, dodać szczyptę soli i kolorowego pieprzu. Wymieszać i chwilkę podsmażyć. Czerwoną paprykę przekroić, oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Dodać do cebuli i pieczarek, razem wymieszać i chwilkę smażyć. Kalafiora opłukać i pokroić na małe różyczki.

Do garnka wlać kolejny 1 litr wody i razem zagotować. Następnie przełożyć całą zawartość patelni, kalafiora i ogórki kiszone. Razem wymieszać, zagotować i gotować pod przykryciem przez 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Przełożyć do gulaszu i gotować 1 minutę.

Do wody (około ½ szklanki) wsypać mąkę pszenną, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się gulaszu. Ponownie wymieszać i zagotować. Na koniec dodać szczyptę pieprzu cayenne i majeranku oraz kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Podawać na gorąco. Danie można przygotować 1-2 dni wcześniej, a potem odgrzewać (dowolną, potrzebną ilość, bo gulaszu wychodzi dosyć dużo).

Podane składniki wystarczą na około 20 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bogracz
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.