Bogaty w kolorowe składniki bogracz - idealnie nadaje się na sylwestrowy stół :)
Życzymy szampańskiej zabawy i smacznego!
Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć szczyptą curry, słodkiej i ostrej papryki. Dodać 3 łyżki oleju, razem wymieszać i odstawić na około 2 godziny. Następnie położyć na ogniu i obsmażyć. Wlać 500 ml wody, dodać liście laurowe i gotować pod przykryciem przez 40 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka z karczkiem, wlać 1 litr wody, zagotować i wrzucić ziemniaki. Gdy całość się zagotuje, gotować pod przykryciem przez 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Cebule obrać z łupin, opłukać i pokroić w piórka. Na patelnię przelać 2 łyżki oleju, rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Do cebuli przełożyć pieczarki, dodać szczyptę soli i kolorowego pieprzu. Wymieszać i chwilkę podsmażyć. Czerwoną paprykę przekroić, oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Dodać do cebuli i pieczarek, razem wymieszać i chwilkę smażyć. Kalafiora opłukać i pokroić na małe różyczki.
Do garnka wlać kolejny 1 litr wody i razem zagotować. Następnie przełożyć całą zawartość patelni, kalafiora i ogórki kiszone. Razem wymieszać, zagotować i gotować pod przykryciem przez 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Przełożyć do gulaszu i gotować 1 minutę.
Do wody (około ½ szklanki) wsypać mąkę pszenną, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się gulaszu. Ponownie wymieszać i zagotować. Na koniec dodać szczyptę pieprzu cayenne i majeranku oraz kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Podawać na gorąco. Danie można przygotować 1-2 dni wcześniej, a potem odgrzewać (dowolną, potrzebną ilość, bo gulaszu wychodzi dosyć dużo).
Podane składniki wystarczą na około 20 porcji.
Smacznego.