Przepisy Extra

Cukinia faszerowana serem Feta i szynką

Cukinia faszerowana serem Feta i szynką

Składniki:

60 dag cukinii (1 średnia)
7 dag pora
1 łyżka oleju
15 dag szynki
20 dag pomidorów
13,5 dag sera Feta (½ kostki)
1 ząbek czosnku
pieprz czarny
sól

Sposób wykonania:

Cukinię umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na dwie części. Dużą łyżką wydrążyć środek cukinii, pokroić w kostkę i ścisnąć ręką, aby pozbyć się nadmiaru wody, a połówki wydrążonej cukinii przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Por opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. W rondelku rozgrzać olej, przełożyć por i zeszklić. Szynkę pokroić w paski, przełożyć do pora i dalej smażyć. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Następnie razem z wydrążoną cukinią przełożyć do pora i szynki, wymieszać i smażyć, aż powstała woda wyparuje.

Ser Feta pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Następnie razem z serem Feta przełożyć do pomidorowej masy. Przyprawić do smaku czarnym pieprzem i ewentualnie solą, jak będzie potrzeba.

Gotowym farszem napełnić połówki cukinii. Formę z cukiniami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C. Podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na 2 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.