Cukinię umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na dwie części. Dużą łyżką wydrążyć środek cukinii, pokroić w kostkę i ścisnąć ręką, aby pozbyć się nadmiaru wody, a połówki wydrążonej cukinii przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Por opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. W rondelku rozgrzać olej, przełożyć por i zeszklić. Szynkę pokroić w paski, przełożyć do pora i dalej smażyć. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Następnie razem z wydrążoną cukinią przełożyć do pora i szynki, wymieszać i smażyć, aż powstała woda wyparuje.
Ser Feta pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Następnie razem z serem Feta przełożyć do pomidorowej masy. Przyprawić do smaku czarnym pieprzem i ewentualnie solą, jak będzie potrzeba.
Gotowym farszem napełnić połówki cukinii. Formę z cukiniami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C. Podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na 2 porcje.
Smacznego.