Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać olej, curry, ostrą paprykę w proszku, cynamon i szczyptę soli. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na noc.
Następnie łopatkę zrumienić. Wlać 500 ml wody, dodać listek laurowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut.
Na koniec dodać pokrojonego w kostkę ananasa, sok z ananasa, obrany i pokrojony w kostkę czosnek, sok z cytryny i razem zagotować. Do ½ szklanki wody wsypać mąkę krupczatkę, dokładnie rozmieszać, wlać do gotującego się sosu i zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać kilka kropli przyprawy w płynie Maggi i szczyptę oregano.
Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem soli i curry. Rozłożyć na talerzach, a następnie wyłożyć gulasz i posypać pokrojonymi piórkami zielonej cebulki.
Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.
Smacznego.