Przepisy Extra

Curry z wieprzowiną i ananasem w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

Marynata do mięsa:
2 łyżki oleju
1 łyżeczka curry
¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
¼ łyżeczki cynamonu
sól
Gulasz:
50 dag łopatki wieprzowej
1 liść laurowy
5 plastrów ananasa (½ puszki)
¾ soku z ananasa (z puszki)
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki mąki krupczatki
przyprawa w płynie Maggi
oregano
Dodatkowo:
30 dag ryżu
sól
1 łyżeczka curry
piórka zielonej cebulki

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać olej, curry, ostrą paprykę w proszku, cynamon i szczyptę soli. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na noc.

Następnie łopatkę zrumienić. Wlać 500 ml wody, dodać listek laurowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut.

Na koniec dodać pokrojonego w kostkę ananasa, sok z ananasa, obrany i pokrojony w kostkę czosnek, sok z cytryny i razem zagotować. Do ½ szklanki wody wsypać mąkę krupczatkę, dokładnie rozmieszać, wlać do gotującego się sosu i zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać kilka kropli przyprawy w płynie Maggi i szczyptę oregano.

Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem soli i curry. Rozłożyć na talerzach, a następnie wyłożyć gulasz i posypać pokrojonymi piórkami zielonej cebulki.

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ananasa dodajemy na koniec gotowania, tuż przed zagęszczeniem sosu, powodzenia :)
Dorota [2016-06-10 12:08:12]
a kiedy dodac ananasa?
Marzenka [2016-04-28 12:29:15]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.