Przepisy Extra

Cytrynowe pierniczki

Cytrynowe pierniczki

Składniki:

ok. 3 ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
20 dag masła
2 jajka
2 łyżki prawdziwego miodu
2 łyżki przyprawy do piernika
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ łyżki soku z cytryny
otarta skórka z 1 cytryny
szczypta soli

Sposób wykonania:

Mąkę pszenną przesypać do dużej miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, starte na tarce o dużych oczkach masło, jajka, prawdziwy miód, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sok z cytryny, startą na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Owinąć w aluminiową folię i włożyć do lodówki na 60 minut.

Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, w razie potrzeby podsypać mąką. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i układać pierniczki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 170-180 °C.

Ostudzić, polukrować i dowolnie udekorować kolorową posypką, a następnie przełożyć do metalowej puszki i zostawić szczelnie zamknięte na kilka dni. Z podanych składników wyjdzie około 180 sztuk cytrynowych pierniczków.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Szczelnie zamknąć np. w metalowej puszce i zostawić tak na kilka dni.
Dorota [2011-08-01 11:37:45]
Świeże są dobre ale i twarde. A jeść można je zaraz po upieczeniu - smacznego :)
Dorota [2011-02-21 17:36:28]
Bardzo się cieszę, że pierniczki się udały i zachęcam do kolejnych wypieków. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-01-07 21:52:06]
bardzo smaczne pierniczki. co prawda piekłam je po raz pierwszy i źle oszacowałam czas po którym pierniczki będą miękkie.
Aga [2011-01-07 20:36:54]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.