Przepisy Extra

Czosnkowy camembert z grilla

Ten popularny ser często można spotkać w przepisach kulinarnych na potrawy z grilla. A ta popularność wynika z właściwości camemberta...

Jest to smaczny i pewnie z tego powodu lubiany, miękki ser podpuszczkowy, pokryty pleśnią o białej barwie. W kuchni ma szerokie zastosowanie, na zimno do przygotowania kanapek, sałatek, koreczków, jako przekąska. Na ciepło ser camembert może być panierowany oraz przygotowywany z dodatkami, i potem smażony lub pieczony również na ruszcie grilla. Czytaj więcej

Zwykle dodatkiem do serka są warzywa lub zioła, które w połączeniu z nim tworzą nowe, często ciekawe i niepowtarzalne kompozycje aromatyczno-smakowe.

Dużą zaletą tego sera jest łatwość i szybkość przygotowywania camemberta na grillu, a dodatki przydatne do jego przygotowania np. czosnek często znajdują się pod ręką, tak więc w przypadku niespodziewanych gości takie danie pomoże w ugoszczeniu przybyszów.

Polecamy i życzymy smacznego!

Składniki:

3 serki camembert
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
kilka kropli soku z cytryny
sól
pieprz
przyprawa do grilla
granulowana cebula

Sposób wykonania:

Serki camembert wyjąć z opakowania. Czosnek obrać i zmiażdżyć.

Do miseczki przelać olej. Dodać czosnek, kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz, przyprawę do grilla i granulowaną cebulę. Wszystko razem wymieszać.

Każdy serek camembert położyć na aluminiowej folii (błyszczącej stronie) i posmarować czosnkową marynatą z każdej strony. Camembert zawinąć szczelnie w aluminiową folię (każdy osobno) i położyć na rozgrzanym ruszcie.

Grillować z dwóch stron, po około 6 minut z każdej strony.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.