Ten popularny ser często można spotkać w przepisach kulinarnych na potrawy z grilla. A ta popularność wynika z właściwości camemberta...
Jest to smaczny i pewnie z tego powodu lubiany, miękki ser podpuszczkowy, pokryty pleśnią o białej barwie. W kuchni ma szerokie zastosowanie, na zimno do przygotowania kanapek, sałatek, koreczków, jako przekąska. Na ciepło ser camembert może być panierowany oraz przygotowywany z dodatkami, i potem smażony lub pieczony również na ruszcie grilla. Czytaj więcej
Zwykle dodatkiem do serka są warzywa lub zioła, które w połączeniu z nim tworzą nowe, często ciekawe i niepowtarzalne kompozycje aromatyczno-smakowe.
Dużą zaletą tego sera jest łatwość i szybkość przygotowywania camemberta na grillu, a dodatki przydatne do jego przygotowania np. czosnek często znajdują się pod ręką, tak więc w przypadku niespodziewanych gości takie danie pomoże w ugoszczeniu przybyszów.
Polecamy i życzymy smacznego!
Serki camembert wyjąć z opakowania. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Do miseczki przelać olej. Dodać czosnek, kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz, przyprawę do grilla i granulowaną cebulę. Wszystko razem wymieszać.
Każdy serek camembert położyć na aluminiowej folii (błyszczącej stronie) i posmarować czosnkową marynatą z każdej strony. Camembert zawinąć szczelnie w aluminiową folię (każdy osobno) i położyć na rozgrzanym ruszcie.
Grillować z dwóch stron, po około 6 minut z każdej strony.
Smacznego.