Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Filet z kurczaka opłukać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę oleju i przełożyć kurczaka. Dodać szczyptę słodkiej papryki w proszku, pieprzu cayenne, kurkumy i zrumienić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Na patelnię przelać 2 łyżki oleju, przełożyć cebulę i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Dodać do cebuli razem ze szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać i razem smażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę i dodać na koniec smażenia do pieczarek. Plastry ananasa wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę i dodać do pieczarek. Następnie dodać ½ szklanki słodkiej zalewy z ananasa i ugotowany ryż. Całość razem wywieszać i zagotować. Dodać szczyptę tymianku i przyprawić do smaku sosem sojowym. Całość razem wymieszać i podawać na gorąco razem z dowolną surówką, np. z kapusty pekińskiej.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.