Przedstawiam Wam dosyć nietypowy przepis na piękny kawałek schabu.
Umyty i osuszony schab wkładamy do specjalnie przygotowanej gorącej zalewy. Gotujemy w niej TYLKO 5 minut, potem studzimy i wynosimy w zimne miejsce - i tak przez 3 DNI :)
Powiem Wam, że trochę się obawiałam tego przepisu, bo tak długo moczyć mięso? ;) Ale zaryzykowałam, i powiem Wam, że było warto! :)
Przepis jest dosyć ciekawy, prosty i wbrew pozorom szybki. Bardzo mało pracy przy nim jest do wykonania, tylko 5 minut gotowania i potem dłuuugie studzenie. Jedyne o czym musimy pamiętać to to, że tam w lodówce czeka mięso i codziennie należy go zagotować i bardzo krotko pogotować - nie zapominamy o tym ;) Czytaj więcej
Schabik wychodzi cudny. Jest idealny na każdy świąteczny stół - a zwłaszcza na Wielkanoc! Świetni komponuje się z chrzanem, ale też z sosem chrzanowym czosnkowym lub ziołowym - mniam :)
Cieszy się on dużą popularnością na różnego rodzaju przyjęciach (urodzinach, Andrzejkach, Sylwestrze).
Jest świetny do kanapek, ale także jako chude mięsko na obiad - dla osób będących na diecie (zdrowotnej, odchudzającej).
Jest to najdelikatniejszy schab jaki jadłam - jest po prostu rewelacyjny! To czyste i smaczne mięso bez żadnych sztucznych i chemicznych dodatków do zrobienia we własnym domu.
Zachęcam do jego wykonania i życzę smacznego!
Schab opłukać, osuszyć i można związać grubą nitką.
Do dużego garnka wlać wodę. Dodać ziarenka kolendry, ziela angielskiego, jałowca, czarnego pieprzu, liście laurowe, musztardę, majonez, cukier trzcinowy, majeranek, pieprz ziołowy, sól oraz szczyptę mielonego kminku, słodkiej i ostrej papryki w proszku. Całość razem wymieszać i zagotować.
Do gotującej się zalewy przełożyć schab i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 5 minut, kilka razy odwracając w tym czasie. Następnie zdjąć z ognia, pozostawić do ostudzenia i wynieść w zimne miejsce (piwnica, lodówka lub balkon - zimą). I tak samo postępować jeszcze przez 3 dni (mięso w zimnej zalewie też warto od czasu do czasu odwrócić). Na koniec z ostudzonej zalewy wyjąć schab, zdjąć nitki i kropić w cienkie plastry.
Podawać jako zimna płyta lub serwować na kanapkach. Schab wychodzi kruchy i aromatyczny.
Jest idealny na Wielkanoc. Z sosem chrzanowym lub z samym chrzanem smakuje wyśmienicie.
Smacznego.