Do rondelka przesypać wiórki kokosowe, dodać masło i cukier puder. Całość razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, do zrumienienia się wiórek kokosowych. Na koniec wymieszać i ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętości. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i przelać do średniej wielkości tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 170 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i posmarować powidłami śliwkowymi.
Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Twaróg zmiksować, dodać do niego ubitą śmietankę, kilka kropel aromatu rumowego i letnią żelatynę. Całość razem zmiksować i wyłożyć na biszkopt z powidłami. Wierzch ciasta posypać kokosową posypką. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.