Przepisy Extra

Delikatny sernik na biszkopcie

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 ½ łyżki kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
100 ml powideł śliwkowych
Masa serowa:
½ kg twarogu (półtłustego zmielonego)
½ litra śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
aromat rumowy
2 łyżki żelatyny
Kokosowa posypka:
5 dag wiórek kokosowych
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

Do rondelka przesypać wiórki kokosowe, dodać masło i cukier puder. Całość razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, do zrumienienia się wiórek kokosowych. Na koniec wymieszać i ostudzić.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętości. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i przelać do średniej wielkości tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 170 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i posmarować powidłami śliwkowymi.

Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Twaróg zmiksować, dodać do niego ubitą śmietankę, kilka kropel aromatu rumowego i letnią żelatynę. Całość razem zmiksować i wyłożyć na biszkopt z powidłami. Wierzch ciasta posypać kokosową posypką. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2015-01-28 10:34:55]
bardzo smaczny:-)
avon76 [2015-01-27 15:47:25]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.