To biały delikatny torcik na białe zimowe Święta Bożego Narodzenia :)
Jest łatwy, prosty do zrobienia i nie wymaga skomplikowanych składników, praktycznie używamy do niego to, co mamy zawsze pod ręką... czyli budyń, masło, krakersy... ;)
Torcik wychodzi przepyszny i wygląda kusząco :) I co ważne do jego przygotowania wcale nie jest nam potrzebny piekarnik, bowiem jest to ciasto na zimno... brrr ;)
Ugotowany słodki i aromatyczny budyń miksujemy z masłem, potem dodajemy wiórki kokosowe, trochę likieru (ale to nie koniecznie) i taką gotową masę przekładamy krakersami... krakersy - masa - krakersy - masa i tak, aż składniki się skończą. U mnie wyszło 5 warstw krakersów i 5 warstw białego kokosowego kremu. Tak naprawdę wykonuje się go i składa bardzo szybko, żeby nie powiedzieć błyskawicznie ;) Czytaj więcej
Ciasto to jest idealne na Świąteczny stół, kapitalnie sprawdza się także jako urodzinowy torcik, ale i jako ciacho do niedzielnej kawusi też jest super.
To ciacho ma dużo warstw i intensywny kokosowy smak.
Jest idealnym ciastem dla nowicjuszy, bo uda się każdemu! Przy jego wykonaniu nie ma żadnych problemów...
Powodzenia i smacznego!
Słodkich i Wesołych Świąt :)
¾ mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka wsypać budyń waniliowy w proszku, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie razem rozmieszać, a następnie wlać do gotującego się mleka. Ugotować słodki budyń i ostudzić.
Do ostudzonego budyniu pokroić w plasterki masło i całość razem zmiksować. Na koniec dodać likier, wiórki kokosowe (5 łyżek odłożyć do dekoracji) i ponownie razem zmiksować.
Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i spód wyłożyć krakersami. Następnie wyłożyć około 15 łyżek masy budyniowej i wyrównać, przykryć krakersami i znowu wyłożyć 15 łyżek masy budyniowej, i tak postępować, a skończą się składniki. Ciasto powinno zakończyć się masą budyniową, a wierzch ciasta posypać odłożonymi wcześniej wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia (najlepiej na noc).
Na drugi dzień ciasto polać kolorowym lukrem i posypać cukierkami dekoracyjnymi - np. świątecznymi gwiazdkami.
Smacznego.