Wszelkiego rodzaju pieczenie wykonywanie na bazie mięsa mielonego, to dobry sposób na urozmaicenie codziennego menu.
Zwykle takie mięsne wypieki zawierają jeszcze inne produkty spożywcze. W tym przepisie kulinarnym na dietetyczną pieczeń znajdują się rozdrobnione jajka, cebula, czosnek oraz przyprawy.
Pieczeń może być spożywana na ciepło z drugim daniem. Można ją również podawać na zimno jako zimna płyta - na przyjęcia i na Święta idealna :) lub do kanapek, a ponieważ jest to pieczeń dietetyczna, na taką kanapkę można dodać np. liść zielonej sałaty, samą pieczeń posmarować ciekną warstwą chrzanu i całość posypać szczypiorkiem - taka kanapka zyska na wartości odżywczej i nadal zachowa charakter dania dietetycznego :) Czytaj więcej
No to... smacznego! :)
Dwa jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajka (dwa ugotowane i jedno świeże), cebulę, czosnek i szczyptę majeranku. Przyprawić do smaku przyprawą do kurczaka i pieprzem kolorowym. Wszytko dokładnie razem wymieszać.
Prostokątną formę keksową (o wymiarach 11 na 36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć masę mięsną.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 90 minut w temperaturze 180 °C. Upieczoną pieczeń ostudzić i pokroić w plastry. Podawać z sosami na zimno lub jako dodatek do sałatek.
Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w I fazie.
Smacznego.