Przepisów na ciasto z tymi popularnymi owocami jest mnóstwo...
Poziomka truskawka, bo taka jest cała nazwa tej rośliny, może być spożywana na surowo, jak również w postaci przetworzonej na dżem czy kompot. Truskawka dostępna jest przez cały rok w postaci zamrożonej. Taka truskawka doskonale sprawdza się jako owoc do różnego rodzaju ciast owocowych, nawet poza sezonem. A w sezonie najlepsze do ciasta są oczywiście słodkie, pełne słońca świeże truskaweczki - mniam! Czytaj więcej
Tutaj mamy prosty przepis na ciasto z truskawkami na maślankowym spodzie. Jest ono bardzo szybkie i proste w wykonaniu.
Smaczne ciasto w połączeniu z truskawkami oraz migdałami daje ciekawy smak, ponadto można go spokojnie jeść nawet podczas stosowania diety odchudzającej.
Udanego wypieku życzę i smacznego :)
Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodać kwaśne mleko, mąkę pszenną, mąkę gryczaną, sodę oczyszczoną i razem zmiksować. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i razem delikatnie wymieszać.
Truskawki opłukać, obrać z szypułek i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta i razem wymieszać. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej ciasto. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.