To pyszne, wilgotne ciasto z aromatyczną i słodką brzoskwiniową nutą... mniam!
Przepis jest dosyć szybki i łatwy do wykonania, a składniki łatwo dostępne ;) Do tego wszystkiego ten wypiek jest dietetyczny, bo ciacho to ma w sobie dużo tych "zdrowszych" zamienników ;) Warto mu się przyjrzeć z bliska, a najlepiej z talerzyka i posmakować jeden malutki kawałeczek - ale zapewniam Was, że na jednym kawałeczku się nie skończy, bo to ciacho po prostu przyciąga!
Smacznego :)
Do miski wsypać mąkę żytnią, mąką pszenną pełnoziarnistą, mąkę kukurydzianą, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie ¾ ciasta przełożyć do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.
Brzoskwinie opłukać, rozkroić, oczyścić z pestek, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier i ubijać, aż piana będzie szklista. Dodać żółtka i ubijać, aż masa będzie puszysta. Następnie całą masę przełożyć do dużego garnka i dodać do niej jogurt naturalny, olej, mleko, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i całość razem zmiksować. Gotową masę przełożyć na podpieczony spód. Na masie serowej rozłożyć brzoskwinie, a na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto żytnie.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 55 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.