Przepisy Extra

Dietetyczny jogurtowiec z brzoskwiniami

To pyszne, wilgotne ciasto z aromatyczną i słodką brzoskwiniową nutą... mniam!

Przepis jest dosyć szybki i łatwy do wykonania, a składniki łatwo dostępne ;) Do tego wszystkiego ten wypiek jest dietetyczny, bo ciacho to ma w sobie dużo tych "zdrowszych" zamienników ;) Warto mu się przyjrzeć z bliska, a najlepiej z talerzyka i posmakować jeden malutki kawałeczek - ale zapewniam Was, że na jednym kawałeczku się nie skończy, bo to ciacho po prostu przyciąga!

Smacznego :)

Dietetyczny jogurtowiec z brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto żytnie:
1 ½ szklanki mąki żytniej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru (brzozowego)
sól (himalajska)
20 dag masła
4 żółtka
Masa jogurtowa:
5 jajek
4 białka
sól (himalajska)
¾ szklanki cukru (brzozowego)
1,2 litra jogurtu naturalnego (3 duże kubki)
½ szklanki oleju
½ szklanki mleka
2 łyżki soku z cytryny
7 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
50 dag brzoskwiń (waga po obraniu ze skórki i pestek, ok. 3 duże sztuki)

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę żytnią, mąką pszenną pełnoziarnistą, mąkę kukurydzianą, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie ¾ ciasta przełożyć do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.

Brzoskwinie opłukać, rozkroić, oczyścić z pestek, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier i ubijać, aż piana będzie szklista. Dodać żółtka i ubijać, aż masa będzie puszysta. Następnie całą masę przełożyć do dużego garnka i dodać do niej jogurt naturalny, olej, mleko, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i całość razem zmiksować. Gotową masę przełożyć na podpieczony spód. Na masie serowej rozłożyć brzoskwinie, a na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto żytnie.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 55 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.