Wiele potraw przygotowanych w kuchni wymaga dodatkowego „doprawienia”.
Trudno tutaj wymienić wszystkie, ale najczęściej dotyczy to dań mięsnych, wędlin, jajek w różnej postaci, zapiekanek czy pizzy. Jednym ze sposobów, aby gotowe potrawy uzyskały niepowtarzalny smak i aromat jest dodanie do nich sosu.
Do potraw z grilla, chociaż często już same mają wyrazisty smak, również można dodawać sosy, które sprawią, że danie otrzyma zupełnie nową jakość smakową.
Zamieszczony tutaj przepis na musztardowy sos idealnie pasuje do potraw z grilla.
Można go spokojnie wykonać w warunkach polowych, w ogrodzie lub przygotować wcześniej w kuchni. Przepis jest niezwykle prosty i szybki do przygotowania. Czytaj więcej
Jednak jego największą zaletą jest to, że zdecydowanie ma charakter dietetyczny! Dodany do mięsa nie spowoduje niepotrzebnego wzrostu kaloryczności dania, a to się ceni :)
Doskonale pasuje do grillowanych mięs, wędlin czy warzyw. Pomimo tego, że musztarda stanowi podstawę jego wykonania jest delikatny w smaku i daje aromatyczny zapach.
Jest to prosty sposób na urozmaicenie i odmienienie dobrze znanych nam potraw z grilla. Polecamy!
Do miseczki przełożyć jogurt naturalny i musztardę. Razem dokładnie wymieszać. Następnie przyprawić do smaku solą morską i pieprzem ziołowym. Ponownie razem wymieszać i włożyć do lodówki do schłodzenia.
Sos jest idealny do różnego rodzaju mięs, wędlin, faszerowanych jajek, placków, zapiekanek, pizzy oraz potraw z grilla.
Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w I fazie.
Smacznego.