Przepisy kulinarne, w których głównym składnikiem są różne rodzaje mięsa, to jedna z najczęściej występujących potraw na naszych, polskich stołach.
Mięso może być nieprzetworzone: pieczone, smażone lub gotowane różnymi technikami kulinarnymi.
Mięso przetworzone, rozdrobnione np. mielone stanowi podstawę do przygotowania różnego rodzajów klopsów - formowanych najczęściej na kształt bochenka chleba. Odmianą klopsa są np. małe kotlety mielone. Można powiedzieć, że jest to potrawa uniwersalna, można ją podawać na ciepło, jak również na zimno.
Klops to mięso mielone, upieczone lub gotowane np. na parze i odpowiednio przyprawione, często z dodatkiem innych składników. Najczęściej stosowane przyprawy to pieprz, sól, ziele angielskie, czarnuszka i cynamon. W różnych przepisach na klops, dla uzyskania wyrazistego smaku do mięsa dodaje się czosnek. Do klopsów nadziewanych dodaje się np. jajka gotowane na twardo (bardzo popularne w Wielkanoc), cebulę lub inne kolorowe warzywa. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji mięso urabia się z bułką lub bułką tartą. To danie spotkać można stole zarówno w Święta Wielkanocne, Bożego Narodzenia, jak również w codziennym, powszednim dniu. Czytaj więcej
Klops jest bardzo smaczny. Najczęściej kroi się go w plastry i podaje na półmisku jako zimna płyta. Ale równie dobrze smakuje na kanapkach z dodatkiem wyrazistego w smaku chrzanu - smacznego! :)
Mięso mielone przełożyć do miski. Cebule pokroić w małą kostkę. Przełożyć na rozgrzaną patelnię teflonową, zrumienić bez dodatku tłuszczu i ostudzić. 5 jajek ugotować (można na miękko), ostudzić i obrać ze skorupki, a następnie opłukać i osuszyć.
Do mielonego mięsa dodać ostudzoną i zrumienioną cebulę, ubite mikserem jedno surowe jajko, majeranek, ostrą paprykę w proszku, gałkę muszkatołową, sól morską i pieprz ziołowy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i podzielić na połowę.
Prostokątną formę keksową (o wymiarach 11 na 36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć połowę masy mięsnej, na niej ułożyć ugotowane jajka, a na górę rozłożyć pozostałą masę mięsną.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 70 minut w temperaturze 180 °C. Upieczony klops ostudzić i pokroić w plastry. Podawać z sosami na zimno i jako dodatek do sałatek.
Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w I fazie.
Smacznego.