Wegetariańska zupka krem?? Proszę bardzo: moja propozycja to kremowo-dyniowo-pomidorowa :)
A kto ma jeszcze dynię?? I brak pomysłów na jej wykorzystanie??
To polecam przepyszną, rozgrzewającą i do tego niskokaloryczną zupkę z dyni :) Trochę odmienioną, bo z dodatkiem koncentratu pomidorowego, to tak teraz w te zimowe dni, ale latem, gdzie wokoło dużo pysznych, pachnących pomidorów - dorzucamy oczywiście przetarte przez sitko pomidory - mówię Wam rewelacja! Czytaj więcej
Jest ona łatwa i błyskawiczna w wykonaniu. Można użyć tutaj również mrożonej dyni, jeśli taką mamy w zapasach ;)
Ja serwowałam tę zupę krem z czosnkową bagietką mmm... po prostu palce lizać ;)
Smacznego :)
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. W garnku roztopić 1 łyżkę masła przełożyć cebulę i zeszklić. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek i opłukać. Pokroić w kostkę, przełożyć do cebuli, wymieszać i jeszcze razem chwilę smażyć.
Wlać wodę, dodać listek laurowy, szczyptę kurkumy, gałki muszkatowej, pieprzu cayenne, soli i czarnego pieprzu. Wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, wyciągnąć listek laurowy i zmiksować blenderem na gładką masę. Na koniec dodać pozostałe masło, rozkruszony w palcach lubczyk, kilka kropel soku z cytryny i razem wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Gorącą zupę krem nakładać na talerze, dodać jogurt naturalny (około 1 ½ łyżki), delikatnie zamieszać, a następnie posypać pestkami dyni i zieloną pietruszką.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.