Domowe przetwórstwo owoców, to świetny sposób na przygotowanie sobie zapasów na okres, kiedy świeże owoce są niedostępne. Dodatkowo, samodzielnie przygotowane dżemy owocowe, na pewno nie będą gorsze w smaku i jakości od zakupionych w sklepie. Jest jeszcze jeden powód, być może najważniejszy, aby samemu robić zapasy na zimę: można tutaj dowolnie eksperymentować w kuchni i łączyć różne owoce, otrzymując tym samym oryginalne w smaku dżemy z owoców, których na pewno w handlu nie znajdziemy.
A więc do dzieła! Na początek proponujemy połączyć tak różne owoce, jak egzotyczne banany i popularne u nas owoce leśne, jakimi są czarne jagody - mniam :) Czytaj więcej
Wykonanie tego przepisu jest proste, a powstały dżem o niepowtarzalnym smaku i aromacie przyda się do przygotowania kanapek, a także do smarowania naleśników i suchych wafli. W wielu przepisach cukierniczych występują dżemy, jako dodatek do ciast i innych wypieków. Taki przepyszny dżem z bananów, o dominującym posmaku leśnych jagód, będzie jak znalazł.
Ten domowy dżemik super smakuje z bułeczką posmarowaną masłem - do tego kakao i śniadanie lub kolacja dla naszych milusińskich gotowa! A jaka zdrowa - pycha!
Polecamy i smacznego życzymy :)
Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Plasterki bananów przełożyć do garnka i polać sokiem z cytryny.
Jagody obrać, opłukać i osuszyć. Następnie przełożyć do bananów. Dodać cukier i wodę. Całość razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 7 minut. Na koniec zmiksować blenderem na gładką masę i przełożyć do czystych, suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na 3 słoiki po 400 ml dżemu.
Smacznego.