Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać miękką margarynę i żółtka. Całość razem posiekać i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę i schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier, cynamon i smażyć na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła.
Schłodzone białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i razem zmiksować.
Średniej wielkości tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć jedną część kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.
Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć mini bezę, potem rozłożyć lekko ostudzoną masę jabłkową, a na niej rozłożyć kruszonkę (pozostałe kruche ciasto). Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 35 minut w temperaturze 170 °C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Podawać na ciepło z gałką lodów - tak podana szarlotka smakuje wybornie! Mniam :)
Smacznego.