Mąkę tortową przesiać. Dodać miękką margarynę, smalec, masło oraz śmietanę. Żółtka ubić mikserem dodając cukier puder i cukier waniliowy. Masą jajeczną zalać mąkę z tłuszczem. Na koniec dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz kilka kropli aromatu pomarańczowego.
Całość razem posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Następnie rozwałkować na grubość około 4 mm podsypując mąką. Wykrawać dowolne kształty – choinka, gwiazdka, serduszko lub kwiatek (jeśli mamy tzw. zabudowane foremki można je odwrócić i odbić wzorek na surowym ciasteczku – tak jak jest to u mnie).
Gotowe ciasteczka wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.
Z podanych składników wychodzi bardzo dużo ciasteczek, u mnie wyszło ich dokładnie 165 sztuk (pełna duża miska). Ciasteczka są kruchutkie, po prostu rozpływają się w ustach – polecam :)
Smacznego.