Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić. Następnie po kolei każdy kawałek wkładać do woreczka i rozbijać delikatnie.
Do miseczki wsypać szczyptę (dosyć dużą) słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, ziół prowansalskich, soli i czarnego pieprz. Przyprawy razem wymieszać i natrzeć rozbite mięso z każdej strony. Odstawić na około 30 minut do lodówki.
Do talerza wbić jajko i rozmieszać widelcem. Na drugi suchy talerz wysypać płatki owsiane. Mięso namoczyć z dwóch stron w jajku (a najlepiej pozwolić mu poleżakować przez około 2-3 minutki), a potem panierować w płatkach owsianych i docisnąć palcami, aby panierka ładnie się przykleiła. Panierowane kotlety ułożyć na talerzu, jeden obok drugiego, aby się nie posklejały, a następnie smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Z podanych składników wyjdzie 8 kotletów.
Smacznego.