Do wrzącej osolonej wody włożyć ryż, i gotować 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia pod przykryciem.
Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu. Wątróbkę drobiową oczyścić, opłukać i zamoczyć w zimnej wodzie. Następnie odsączyć z wody na sicie i pokroić na małe kawałki. Dodać do cebuli i razem smażyć.
Do dużej miski przełożyć ostudzony i wysypany z woreczków ryż, cebulę z wątróbką, szczyptę przyprawy do kurczaka i majeranku. Wszystko razem wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać i wyciąć z niej głąb. Do dużego garnka wlać wodę i zagotować. Dodać szczyptę soli, wymieszać i przełożyć kapustę. Chwilkę pogotować pod przykryciem na małym ogniu, aby liście zmiękły. Następnie widelcem delikatnie je zdejmować. Układać jeden na drugim wypukłą stroną do góry, aby ociekły z wody i ostygły.
Z każdego liścia odkroić zgrubione nerwy, następnie nakładać łyżką farsz z wątróbką. Składać do wewnątrz i rolować.
Na dno rondla położyć mniejsze lub poszarpane liście kapusty i na nich układać przygotowane gołąbki. Wodę (około 700 ml) zagotować, rozpuścić w niej kostkę rosołową, dokładnie rozmieszać i zalać gołąbki. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około 80 minut.
W rondelku roztopić masło. Dodać mąkę pszenną, wymieszać i razem zrumienić. Następnie wlać zimny bulion i dokładnie rozmieszać, aby nie powstały grudki. Zagotować i pogotować na małym ogniu przez około 5 minut. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić. Razem z czosnkiem dodać do sosu i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec zmiksować blenderem.
Gołąbki z wątróbką podawać na ciepło polane szczypiorkowym sosem.
Z podanych składników wychodzi około 20 dużych gołąbków (potrzebne więc będą 2 rondle).
Smacznego.