Tym razem mamy coś pysznego dla miłośników golonki :)
To przepyszne danie 2 w 1, bowiem - w jednym rondlu zapiekają się ziemniaki z mięskiem. Golonki są wcześniej zrumienione i podgotowane. Tak samo ziemniaki, do nich dodałam jeszcze cebulkę, pieczarki i czosnek.
Całość smakuje wręcz wyśmienicie, goloneczki rozpływają się w ustach... ;)
Do tego zestawu serwujemy musztardę i dowolny dodatek obiadowy, mogą to być kiszone ogórki, różne surówki - u mnie tym razem - na prośbę dzieci - był kalafior z masełkiem i bułeczką - pycha! Czytaj więcej
Danie trochę pracochłonne jest i rozłożone w czasie, ale podczas gdy gotują nam się golonki, my możemy zabrać się za przygotowanie - podsmażanie ziemniaków, cebuli, pieczarek i czosnku, a potem to już składanie i wspólne zapiekanie - ale i ten czas można spokojnie wykorzystać na przygotowanie pysznej suróweczki :)
Zachęcam do degustacji tego pysznego dania i życzę smacznego !
Golonki wieprzowe opłukać, osuszyć i obsypać przyprawami: szczyptą kurkumy, ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, mielonego kminku, kolorowego pieprzu i soli. Przyprawami natrzeć mięso. Do rondla przelać 2 łyżki oleju, rozgrzać i obsmażyć golonki. Cebulę i czosnek obrać z łusek, opłukać, przekroić na połowę, dodać do golonek i jeszcze dalej smażyć. Zalać wodą, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 90 minut.
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić na ćwiartki. Obsypać szczyptą soli, papryki wędzonej w proszku i razem wymieszać. Na patelnię wlać kolejne 2 łyżki oleju i zrumienić ziemniaki, a następnie przełożyć je do rondla.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Na patelnię, w której smażyły się ziemniaki wlać pozostały olej (½ łyżki) przełożyć cebulę i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do cebuli, posypać szczyptą soli i kolorowego pieprzu. Wymieszać i razem smażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Dodać do pieczarek, razem wymieszać i smażyć jeszcze przez minutkę. Następnie przełożyć do ziemniaków, dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku, natki zielonej pietruszki i lubczyku. Całość razem wymieszać i na środku zrobić dwa wgłębienia, a do nich przełożyć podgotowane golonki wieprzowe. Wywar z golonek przecedzić, z niego odmierzyć ½ litra i zalać ziemniaki z pieczarkami i mięsem (a pozostały wywar wykorzystać na dowolną zupę).
Rondel przykryć pokrywką, położyć na średnim ogniu i zapiekać przez około 45 minut.
Podawać na gorąco z dodatkiem musztardy i ulubionego dodatku obiadowego - u nas kalafior z bułką.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.