Papryka to łatwo dostępne warzywo z rodziny psiankowatych, które można kupić w każdym sklepie jarzynowym albo... - to propozycja dla pracowitych - samodzielnie wyhodować we własnym ogródku :)
Gatunków papryki jest wiele, ale nas interesuje coś innego. Tym, co odróżnia na pierwszy rzut oka papryki między sobą jest ich piękny i soczysty kolor.
W kuchni bardzo często wykorzystuje się różnokolorowe artykuły spożywcze dla uzyskania dodatkowych efektów estetycznych przygotowywanych potraw. Kolorowe danie ładnie się prezentuje, a swoim wyglądem zaprasza chętnych do kosztowania :) Czytaj więcej
Dostępnych kolorów jest kilka: najczęściej to papryka czerwona, papryka zielona czy papryka żółta...
Nie bez znaczenia jest wartość odżywcza papryki, która posiada właściwości lecznicze, dlatego jak najbardziej jest wskazana w codziennym wyżywieniu człowieka.
Podobny skutek może wywołać przystawka w postaci kolorowych papryk przygotowanych na grillu i podanych do potraw z mięsa czy kiełbas.
Ja polecam spróbować kolorowej papryki z grilla. Przepis na tę paprykę jest błyskawiczny, dlatego tym bardziej warto się na nią skusić!
Ja już życzę smacznego :)
Kolorowe papryki umyć, osuszyć i pokroić w krążki. Następnie oczyścić z pestek, opłukać i ponownie osuszyć. Krążki kolorowych papryk posypać ostrą papryką w proszku. Rozłożyć na tackach aluminiowych i położyć na rozgrzanym ruszcie. Paprykę można grillować razem na jednej tacce z kiełbasą lub z szaszłykami. Grillować około 25 minut, od czasu do czasu krążki papryki obracać. Pod koniec grillowania paprykę można położyć na ruszcie i dalej grillować.
Grillowaną kolorową paprykę podawać jako dodatek do grillowanych kiełbas, mięs i szaszłyków.
Smacznego.