Grillowane mięso, kiełbasa z grilla czy grillowane owoce to pewnie najczęściej przyrządzane na grillu potrawy. Ale arbuz z grilla? I tu przyjemna i naprawdę smaczna niespodzianka. Arbuza da się bardzo fajnie przygotować na grillu.
To bardzo słodki i gwarantujący niepowtarzalne wrażenia smakowe deser. Warto dodać, że pomimo dużej ilości słodyczy to arbuza z grilla można zaliczyć do zdrowych dań. Jego smak po upieczeniu jest tak niesamowity, że jedząc go z zamkniętymi oczami trudno stwierdzić, że jemy arbuza :) Czytaj więcej
Przygotowanie jest bardzo proste. Po pokrojeniu arbuza w plastry, należy je nasączyć pędzelkiem wcześniej przygotowaną marynatą. Arbuza grillujemy ze skórką. Aromat i smak niemożliwy do opisania. Trzeba osobiście spróbować. Polecamy!
Do miseczki przełożyć sok z limonki, miód i olej. Całość dokładnie rozmieszać.
Arbuza pokroić w około 1,5 cm plastry. Posmarować z jednej strony słodko-kwaśną marynatą (za pomocą pędzelka) i położyć na rozgrzanym ruszcie. Grillować przez około 10 minut z jednej strony. Następnie posmarować z drugiej strony i delikatnie obrócić plastry arbuza. Grillować dalej przez około 7-10 minut.
Podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Cudownie pachnie ten arbuz jak się „grilluje” ma taki słodki zapach, przypomina mi watę cukrową, no po prostu przyciąga wszystkich domowników i sąsiadów jak się grilluje ;) A smakuje?... cudownie! Warto się skusić :)
Smacznego.