Nadmiar grzybów?? To już nie mrozimy, nie suszymy lecz przygotowujemy bardzo prostą sałatkę z grzybów :)
Grzyby z cebulą w przecierze pomidorowym to fajny i sprawdzony pomysł na pyszną sałatkę do obiadku. Fajnie sprawdza się również jako przekąska lub jako ciekawy dodatek do kanapek - pyszności! Czytaj więcej
Pracy przy niej jest naprawdę mało, a jedzenia dosyć dużo.
Taką grzybową sałatką warto odmienić sobie swoje menu, rodzinka będzie zachwycona :) A pasuje ona do wszystkiego: ziemniaków, ryżu, kaszy, makaronów...
Smacznego :)
Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Do garnka wlać wodę (około 2 litrów), dodać liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu, ziarenka ziela angielskiego i szczyptę soli. Całość razem zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie przełożyć grzyby, wymieszać i od zagotowania gotować przez około 10 minut. Przelać przez sitko.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w pół krążki. Do rondelka wlać olej, rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić. Następnie dodać przecier pomidorowy, wodę, ocet i cukier. Razem wymieszać i zagotować.
Do pomidorowej masy z cebulą przełożyć grzyby z przyprawami, wymieszać i zagotować. Następnie całość przełożyć do czystych i suchych słoików, wcześniej wyparzonych.
Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut na małym ogniu. Wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po 500 ml.
Smacznego.