Wołowinę opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Dodać szczyptę słodkiej papryki w proszku, pieprzu cayenne, rozmarynu, soli i czarnego pieprzu. Wlać olej, wymieszać i odłożyć na 3-4 godziny do lodówki, można na całą noc.
Następnie zrumienić, dodać listek laurowy, wlać wodę, i od momentu zagotowania dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w krótkie paski. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić, opłukać, osuszyć i również pokroić w krótkie paski. W rondelku rozgrzać olej, przełożyć cebulę z papryką i zeszklić. Pieczarki obrać z skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Dodać do cebuli z papryką, posypać szczyptą soli i czarnego pieprzu. Razem wymieszać i chwilkę smażyć. Na koniec przełożyć do wołowiny. Całość wymieszać i pogotować jeszcze razem przez około 5 minut.
Mąkę pszenną rozmieszać w małej ilości wody i wlać do gotującego się gulaszu. Zagotować i zdjąć z ognia.
Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i zmiażdżyć. Położyć na desce, posypać szczyptą soli i rozgnieść widelcem, aby czosnek puścił sok. Dodać do gulaszu razem ze śmietanką, dodać jeszcze szczyptę natki zielonej pietruszki, majeranku i razem wymieszać.
Podawać na gorąco z ryżem, kaszą, grubym makaronem lub z ziemniakami, i do tego porcja dobrej i zdrowej surówki.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.