Przepisy Extra

Gulasz z łopatki, suszonych śliwek i żurawin

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej
20 dag cebuli
4 ząbki czosnku
7 łyżek oleju
2 liście laurowe
4 ziarenka jałowca
sól
pieprz kolorowy
pieprz cayenne
10 dag suszonych śliwek
5 dag suszonych żurawin
majeranek

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć.

Do miski przełożyć łopatkę wieprzową, cebulę, czosnek, olej, liście laurowe i ziarenka jałowca. Następnie dodać szczyptę soli, kolorowego pieprzu i pieprzu cayenne. Wymieszać razem i włożyć do lodówki na noc.

Następnie położyć na ogniu i gdy woda wyparuje podsmażyć mięso. Następnie podlać wodą (½ litra) lub bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.

Suszone śliwki pokroić w paski i razem z suszoną żurawiną dodać do garnka z mięsem. Wymieszać i dusić jeszcze razem przez 20 minut. Na koniec dodać szczyptę majeranku i przyprawić do smaku ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.

Podawać na gorąco z ryżem i plasterkami ogórków kiszonych.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2909090908 stars based on 22 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.