Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć.
Do miski przełożyć łopatkę wieprzową, cebulę, czosnek, olej, liście laurowe i ziarenka jałowca. Następnie dodać szczyptę soli, kolorowego pieprzu i pieprzu cayenne. Wymieszać razem i włożyć do lodówki na noc.
Następnie położyć na ogniu i gdy woda wyparuje podsmażyć mięso. Następnie podlać wodą (½ litra) lub bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
Suszone śliwki pokroić w paski i razem z suszoną żurawiną dodać do garnka z mięsem. Wymieszać i dusić jeszcze razem przez 20 minut. Na koniec dodać szczyptę majeranku i przyprawić do smaku ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.
Podawać na gorąco z ryżem i plasterkami ogórków kiszonych.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.