Przepisy Extra

Gulasz z łopatki, suszonych śliwek i żurawin

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej
20 dag cebuli
4 ząbki czosnku
7 łyżek oleju
2 liście laurowe
4 ziarenka jałowca
sól
pieprz kolorowy
pieprz cayenne
10 dag suszonych śliwek
5 dag suszonych żurawin
majeranek

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć.

Do miski przełożyć łopatkę wieprzową, cebulę, czosnek, olej, liście laurowe i ziarenka jałowca. Następnie dodać szczyptę soli, kolorowego pieprzu i pieprzu cayenne. Wymieszać razem i włożyć do lodówki na noc.

Następnie położyć na ogniu i gdy woda wyparuje podsmażyć mięso. Następnie podlać wodą (½ litra) lub bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.

Suszone śliwki pokroić w paski i razem z suszoną żurawiną dodać do garnka z mięsem. Wymieszać i dusić jeszcze razem przez 20 minut. Na koniec dodać szczyptę majeranku i przyprawić do smaku ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.

Podawać na gorąco z ryżem i plasterkami ogórków kiszonych.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.