Nazwa tej potrawy z grilla „Hawajskie szaszłyki”, brzmi ciekawie i... może dlatego warto spróbować i wykonać ją na najbliższym spotkaniu przy grillu :)
Składnikiem tych szaszłyków jest mięso z kurczaka, a dokładnie chudy filet. Aby uzyskać wyrazisty smak kurczaka, mięso wymaga leżakowania w aromatycznej jogurtowej marynacie przez 24 godziny. Charakter marynacie nadają głównie słodka papryka w proszku, curry i kurkuma. Dodatkowo drobiowe mięso skruszeje i przejmie aromat z marynaty... mniam! Czytaj więcej
Szaszłyki hawajskie wykonane w tej wersji są smakowite, o delikatnym posmaku papryki i słodkości przejętej od ananasa.
Te szaszłyki świetnie smakują podane z dipem np. czosnkowym i chrupiącym pieczywem z grilla - po prostu pycha :)
Polecamy ten przepis kulinarny na potrawę z grilla do przetestowania!
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Do jogurtu naturalnego dodać oliwę z oliwek, słodką paprykę w proszku, curry i kurkumę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Do marynaty dodać kawałki kurczaka, wymieszać i włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Czerwoną paprykę umyć i pokroić na duże kawałki. Ananasa osączyć z zalewy i każdy plasterek pokroić na cztery części.
Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian kurczaka, czerwoną paprykę, ananasa, kurczaka, czerwoną paprykę, ananasa itd. Gotowe szaszłyki rozłożyć na posmarowanej olejem aluminiowej tacce, a następnie położyć na rozgrzanym grillu. Grillować około 40 minut. Podczas grillowania szaszłyki należy odwracać od czasu do czasu.
Szaszłyki podawać z ulubionym dipem i z pieczywem.
Z podanych składników wychodzi około 12 szaszłyków.
Smacznego.