Szaszłyki to często wykonywane i bardzo lubiane danie mięsno-warzywne z grilla :)
Często, ze względu na zastosowane warzywa, szaszłyki mienią się różnymi kolorami. Biały, czerwony, zielony, żółty to te najczęściej spotykane barwy. Pochodzą od kolorowych papryk, cebuli, marchwi czy innych zastosowanych jarzyn.
W tym przepisie na szaszłyki z grilla zastosowano mięso z drobiu, a konkretnie mniej popularny filet z indyka. Mięso z indyka to zdrowe, chude mięso, które polecane jest często osobom dbającym o linię. Drób jest szybkim w przygotowaniu mięsem i lubianym przez większość z nas.
Warto jak najczęściej przygotowywać potrawy, zarówno w kuchni tradycyjnej, jak również na grillu, które w połączeniu z warzywami tworzą ciekawe i smaczne, a do tego zdrowe dania. Szaszłyki z indyka z warzywami można spożywać nawet w czasie stosowania różnych diet. Czytaj więcej
Takie szaszłyki to świetna propozycja na letni, wakacyjny lunch, obiad lub kolację. Do szaszłyków warto serwować ciekawy smakowo sos na zimno (dip) lub zdrowe i lekkie sałatki, np. z zielonej sałaty lub z kapusty pekińskiej - mniam!
To także świetna propozycja na przyjęcie w ogrodzie ze znajomymi, z przyjaciółmi lub z rodzinką. Serwowane na świeżym powietrzu smakują wyśmienicie!
Szaszłyki z podanego przepisu wychodzą kolorowe, smaczne i... sycące! Dlatego warto się na nie skusić :) Są idealne i bardzo rozchwytywane w wiosennym oraz letnim sezonie...
Smacznego.
Filet z indyka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać oliwę z oliwek, przyprawę do indyka, przyprawę kuchni greckiej, majeranek, suszony koperek, sól morską i pieprz ziołowy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Zieloną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, umyć i pokroić na duże kawałki (w tzw. trójkąty – każdą cebulę podzielić na 8 części, najpierw podzielić ją na połowę, a potem płaską częścią położyć na desce i przekroić na 4 równe części).
Na patyczki do szaszłyków nabijać w następującej kolejności przygotowane składniki: indyka, paprykę, indyka, cebulę, indyka, paprykę, indyka itd. Gotowe szaszłyki położyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 35 minut, od czasu do czasu odwracając szaszłyki.
Indycze szaszłyki podawać z ulubionym dipem i sałatką.
Z podanych składników wychodzi około 11 sztuk szaszłyków.
Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w II fazie (oliwę z oliwek zamienić na sok z cytryny).
Smacznego.