Jabłka obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, zagotować i zdjąć z ognia. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i wlać do gorących jabłek. Razem dokładnie wymieszać i ostudzić.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej warstwę herbatników. Następnie rozłożyć tężejącą masę jabłkową, a na niej rozłożyć kolejną warstwę herbatników.
Żelatynę rozpuścić w około ¼ szklanki gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać jogurt naturalny, kilka kropli soku z cytryny i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników i włożyć do lodówki na około 20 minut.
Do rondelka przełożyć masło, dodać wodę, cukier puder i kakao do ciast. Położyć na małym ogniu i mieszać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Na koniec zdjąć z ognia (gdy będzie problem z połączeniem się składników, należy zmiksować je mikserem). Żelatynę dokładnie rozmieszać w 2 łyżkach gorącej wody. Do gorącej polewy wsypać kakao do mleka i rozmieszać. Na koniec wlać ciepłą żelatynę i całość ponownie wymieszać. Gotową polewę czekoladową wylać na herbatniki, gdy ostygnie włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc).
Smacznego.