Z czym upiec ciasto tym razem? Z jabłkami czy z jagodami?? Być może się zastanawiacie ;)
A może by tak i jabłka, i jagody w jednym cieście?? Ooo tak! Polecam przepysznego przekładańca :)
Na kruchym i aromatycznym cieście mamy orzeźwiającą owocową masę z jabłek i jagód, na tej masie jest białkowa pianka, potem jeszcze jagódki, delikatna posypka i... do piekarnika. A ostudzone ciacho posypujemy białym, słodkim puchem :) Czytaj więcej
Ciasto jest pyszne, pięknie się prezentuje i kusi swoimi warstwami, a co jedna to lepsza - sprawdźcie sami ;)
To kruche z owocami jest idealne na każdą okazję, i do zwykłej kawusi, jak i na różne przyjęcia.
Smacznego!
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jagody przebrać i opłukać. Do garnka przełożyć jabłka i jagody. Dodać cukier wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 50 minut, od czasu do czasu mieszając, aby masa owocowa się nie przypaliła. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny i razem wymieszać. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie. Wlać do masy owocowej, zagotować, chwilkę pogotować i zdjąć z ognia.
Masło przełożyć do miski dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i śmietanę. Razem zmiksować mikserem. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć 4/5 kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać olej i całość razem wymieszać.
Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć masę owocową, na niej rozłożyć pianę białkową, rozsypać opłukane jagody i zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 40 minut w temperaturze 175 °C.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego.