Przepisy Extra

Jabłecznik z jagodami i pianą z białek

Z czym upiec ciasto tym razem? Z jabłkami czy z jagodami?? Być może się zastanawiacie ;)

A może by tak i jabłka, i jagody w jednym cieście?? Ooo tak! Polecam przepysznego przekładańca :)

Na kruchym i aromatycznym cieście mamy orzeźwiającą owocową masę z jabłek i jagód, na tej masie jest białkowa pianka, potem jeszcze jagódki, delikatna posypka i... do piekarnika. A ostudzone ciacho posypujemy białym, słodkim puchem :) Czytaj więcej

Ciasto jest pyszne, pięknie się prezentuje i kusi swoimi warstwami, a co jedna to lepsza - sprawdźcie sami ;)

To kruche z owocami jest idealne na każdą okazję, i do zwykłej kawusi, jak i na różne przyjęcia.

Smacznego!

Jabłecznik z jagodami i pianą z białek

Składniki:

Kruche ciasto:
20 dag masła
7 żółtek
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki śmietany 18%
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki krupczatki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa z jagodami:
1 ½ kg jabłek (waga po obraniu)
15 dag jagód
4 łyżki cukru
1 ½ łyżki soku z cytryny
4 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek wody
Pianka z białek:
7 białek
sól
¾ szklanki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
½ szklanki oleju
Dodatkowo:
10 dag jagód
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jagody przebrać i opłukać. Do garnka przełożyć jabłka i jagody. Dodać cukier wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 50 minut, od czasu do czasu mieszając, aby masa owocowa się nie przypaliła. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny i razem wymieszać. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie. Wlać do masy owocowej, zagotować, chwilkę pogotować i zdjąć z ognia.

Masło przełożyć do miski dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i śmietanę. Razem zmiksować mikserem. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć 4/5 kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać olej i całość razem wymieszać.

Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć masę owocową, na niej rozłożyć pianę białkową, rozsypać opłukane jagody i zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 40 minut w temperaturze 175 °C.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Olej tutaj w tej masie białkowej podtrzymuje te białka, żeby nie siadły - sposób sprawdzony wiele razy, proszę spróbować :)
Dorota [2017-07-31 15:02:05]
Po co olej i to aż pół szklanki w pianie z białek?
Julia [2017-07-29 15:57:44]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.