Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i cukier. Dodać miękkie masło i jajka. Całość razem posiekać nożem i wyrobić kruche ciasto. W prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć kruche ciasto i nakłuć widelcem. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Do 200 ml mleka wsypać budynie wiśniowe w proszku, mąkę ziemniaczaną i razem dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego rozmieszane budynie, wymieszać i ugotować budyń. Gorącą masę budyniową rozłożyć na podpieczonym kruchym spodzie.
Jabłka przekroić, oczyścić z nasion nasiennych opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie przełożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i smażyć. Na koniec do masy jabłkowej dodać szczyptę cynamonu i opłukane owoce aronii. Całość razem wymieszać i rozłożyć na masie budyniowej.
Do miski wsypać mąkę pszenną i cukier. Dodać miękkie masło, kilka krople extractu waniliowego i zagnieść kruszonkę, a następnie rozsypać ją na masie jabłkowej. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze razem przez około 30 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.