Przepisy Extra

Jabłecznik z aronią i masą budyniową

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki gryczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
25 dag masła
2 jajka
Masa budyniowa:
1 litr mleka
2 budynie wiśniowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
4 łyżki cukru
1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta cynamonu
15 dag aronii
Kruszonka:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
10 dag masła
extract waniliowy

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i cukier. Dodać miękkie masło i jajka. Całość razem posiekać nożem i wyrobić kruche ciasto. W prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć kruche ciasto i nakłuć widelcem. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Do 200 ml mleka wsypać budynie wiśniowe w proszku, mąkę ziemniaczaną i razem dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego rozmieszane budynie, wymieszać i ugotować budyń. Gorącą masę budyniową rozłożyć na podpieczonym kruchym spodzie.

Jabłka przekroić, oczyścić z nasion nasiennych opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie przełożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i smażyć. Na koniec do masy jabłkowej dodać szczyptę cynamonu i opłukane owoce aronii. Całość razem wymieszać i rozłożyć na masie budyniowej.

Do miski wsypać mąkę pszenną i cukier. Dodać miękkie masło, kilka krople extractu waniliowego i zagnieść kruszonkę, a następnie rozsypać ją na masie jabłkowej. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze razem przez około 30 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Witam i bardzo się cieszę, że ciasto się udało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2013-09-20 12:25:51]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.