Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką orkiszową i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wyłożyć biszkopt do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.
Sok z cytryny wymieszać z wodą i nasączyć ponczem biszkopt.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i opłukać. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i razem z jabłkami zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej mechanicznie). Przełożyć do garnka, wsypać cukier, wymieszać i smażyć na małym ogniu (przez około 30 minut) od czasu do czasu mieszając, aby masa owocowa się nie przypaliła. Pod koniec smażenia wsypać kisiele cytrynowe w proszku i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać masło, wymieszać i gorącą masę wyłożyć na biszkopt. Ostudzić.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, dokładnie wymieszać i ostudzić. Jogurty naturalne przełożyć do miski, wlać lekko tężejącą galaretkę truskawkową i całość razem zmiksować. Na koniec tężejącą masę jogurtową wyłożyć na maję jabłkowo-cukiniową, a wierzch ciasta posypać płatkami migdałów (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni).
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.