Jeśli macie jeszcze zapasy jagód z poprzedniego roku, to warto zrobić z nich smaczny pożytek i wykorzystać je do ciasta - my proponujemy tym razem cudny jagodowy sernik :)
Tym samym robimy porządek i wolne miejsce w szufladce z mrożonkami...
Sernik z jagodami jest bardzo łatwy do przygotowania i szybko się go robi. Składniki są proste i łatwo dostępne. W sezonie letnim warto użyć świeżych, soczystych i aromatycznych jagód.
Ma on ciekawy smak i aromat, a także pięknie prezentuje się na stole. Uwielbiam ten filetowy kolor, a to taki nietypowy kolor dla sernika ;) Czytaj więcej
To warstwowe i kolorowe ciasto na kruchym, pełnoziarnistym spodzie.
Jest to one bardzo dobre dla osób dbających o linię, a także dla diabetyków - tutaj oczywiście rezygnujemy z białego cukru, używamy np. brzozowego lub trzcinowego - dodając go w zmniejszonej ilości.
Serniczek jest idealny do letniej kawusi lub herbatki. Dobrze schłodzony smakuje wybornie serwowany latem na świeżym powietrzu, na balkonie, na tarasie, w ogrodzie, w altance...
Smacznego :)
Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, zwykłą mąkę pszenną, cukier, otręby owsiane, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać masło, żółtka, sok z cytryny i zagnieść kruche ciasto. Schłodzić, a następnie rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C.
Do miski przełożyć ser, jogurt naturalny i wlać roztopione, ostudzone masło. Razem zmiksować blenderem na gładką masę. W osobnej misce ubić ze szczyptą soli białka, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie masę przełożyć do sera, dodać budynie śmietankowe w proszku i razem delikatnie wymieszać.
Jagody zmiksować blenderem na gładką masę (jeśli są mrożone, to po rozmrożeniu).
Na podpieczone pełnoziarniste ciasto wyłożyć połowę masy serowej. Do pozostałej dodać jagody i razem zmiksować, a następnie wyłożyć na białej masie serowej. Na górze ciasta rozsypać płatki migdałów. Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 45 minut w temperaturze 175 °C.
Smacznego.