Przepisy Extra

Jagodowy sernik na pełnoziarnistym spodzie

Jeśli macie jeszcze zapasy jagód z poprzedniego roku, to warto zrobić z nich smaczny pożytek i wykorzystać je do ciasta - my proponujemy tym razem cudny jagodowy sernik :)

Tym samym robimy porządek i wolne miejsce w szufladce z mrożonkami...

Sernik z jagodami jest bardzo łatwy do przygotowania i szybko się go robi. Składniki są proste i łatwo dostępne. W sezonie letnim warto użyć świeżych, soczystych i aromatycznych jagód.

Ma on ciekawy smak i aromat, a także pięknie prezentuje się na stole. Uwielbiam ten filetowy kolor, a to taki nietypowy kolor dla sernika ;) Czytaj więcej

To warstwowe i kolorowe ciasto na kruchym, pełnoziarnistym spodzie.

Jest to one bardzo dobre dla osób dbających o linię, a także dla diabetyków - tutaj oczywiście rezygnujemy z białego cukru, używamy np. brzozowego lub trzcinowego - dodając go w zmniejszonej ilości.

Serniczek jest idealny do letniej kawusi lub herbatki. Dobrze schłodzony smakuje wybornie serwowany latem na świeżym powietrzu, na balkonie, na tarasie, w ogrodzie, w altance...

Smacznego :)

Składniki:

Pełnoziarniste ciasto:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki cukru
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
20 dag masła
5 żółtek
2 łyżki soku z cytryny
Masa serowa:
1 kg sera (półtłustego)
400 ml jogurtu naturalnego
10 dag masła
5 białek
sól
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
aromat migdałowy
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
Dodatkowo:
40 dag jagód (mogą być mrożone)
4 łyżki płatków migdałów

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, zwykłą mąkę pszenną, cukier, otręby owsiane, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać masło, żółtka, sok z cytryny i zagnieść kruche ciasto. Schłodzić, a następnie rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C.

Do miski przełożyć ser, jogurt naturalny i wlać roztopione, ostudzone masło. Razem zmiksować blenderem na gładką masę. W osobnej misce ubić ze szczyptą soli białka, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie masę przełożyć do sera, dodać budynie śmietankowe w proszku i razem delikatnie wymieszać.

Jagody zmiksować blenderem na gładką masę (jeśli są mrożone, to po rozmrożeniu).

Na podpieczone pełnoziarniste ciasto wyłożyć połowę masy serowej. Do pozostałej dodać jagody i razem zmiksować, a następnie wyłożyć na białej masie serowej. Na górze ciasta rozsypać płatki migdałów. Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 45 minut w temperaturze 175 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.